Zašto pas grize povodac i kako ga odvići?

Odlično! Naučili ste psa da ne vuče dok je na povodcu i presrećni ste zbog toga ( a možda su vam i naši teksotvi pomogli :-), ali pojavio se novi problem. Na to, čuveno ali, probajte da naviknete…

“Pasa ide savršeno, ali tako me povuče, da mi otkine rame”m  ”On lepo šeta, ali ne znam zašto stalno grize povodac.”

Da vas smirimo malo, ako se nađete u takvim pričama, trebalo bi da znate da za svaki problem u vezi sa povodcem postoji rešenje.

Sa druge strane, nažalost rešenje potraže samo vlasnici koji su svesni da je normalno ako pas na povocu hoda normalno.

Povodac ne postoji zbog toga da ga pas vuče, grize, da se na njemu davi i slično. Niti postoji zbog toga da preko njega trošite svoju agresivnu energiju, vučete i tučete psa i sa oštrim i jakim zategom dokazujete tko je glavni.

Povodac jednostavno služi kao kontrola i radi bezbednosti. Svaki drugi način koriščenja nije pravilan i na dugi rok će sigurno pogoršati problem koji rešavate.
Najčešči problem kada je reč o povocu jeste da  ga stalno grize. Neki psi se ukopaju u mestu i neće da hodaju… ili skaču, reže i grizu povodac.

Kada se radi o štencu, koji je u fazi menjanja zuba, verovatno grize povodac zbog toga. Ali to nije izgovor za takvo ponašanje. Bez obzira na to koji je razlog što vaš ljubimac grize povodac, stvar je slična kao kod vučenja – psa treba da odviknete od toga.

Kada počne sa griženjem, jednostavno ga ignorišite i stanite. Kada prestane, nagradite ga, pomazite i krenite dalje. Ako je vlasnik dosledan u tome šta radi, psi brzo shvate šta se isplati. A isplati se dobiti nagradu i šetati, ne samo stajati na mestu.

 

Problem će se puno lakše rešiti, ako ste svesni pravog razloga, zašto se psi na povocu ne ponašaju mirno. Kada uz rešavanje konkretnog problema, kao što je opisano rešavate i pravi razlog, brzo ćete dobiti vrlo lepo vaspitanog psa.

Najčešči razlog je da pas ima previše energije. Šetnja na povocu u mirnom koraku nije baš neko trošenje energije. Nađite psu društvo, sa kojim će se istrčati, igrajte se lopticama, vežbajte, a vežbama zaposlite njegov mozak.

Drugi razlog je da pas već unapred poznaje put i tačno zna gde i kada ćete ga recimo pustiti. Tako se mu svaki put više žuri. Idite što češće različitim putevima, da i na njima pas prenjuši šta se događalo tamo (njuškanje je psima potrebno, jer na taj način ”čitaju novine”) i svaki put, pre nego što ga pustite, od njega tražite neku vežbu (sedi, lezi, daj šapu i slično), nagradite ga i neka onda jurca okolo.
Nakon prijatne šetnje ništa prirodnije od kratkog sna

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *