Zašto pas grebe po zemlji?

Svaki vlasnik psa zna da njegov ljubimac, nakon što je obavio veliku nuždu, napravi nekoliko snažnih pokreta prednjim, a naročito zadnjim nogama, kao da pokušava zatrpati izmet.

Prvobitno objašnjenje ove pojave je bilo da se radi o ostatku ponašanja iz divljine, jer su preci današnjih pasa zatrpavali izmet kao što to rade mačke. Isto tako, mislilo se da je domestikacija (pripitomljavanje) poništila efikasnost takve akcije i da je to danas samo poslednji beskorisni i suvišni zaostatak jedne, nekada higijenske procedure.

Međutim, najnovija istraživanja pobijaju takav zaključak.

Vukovi, koji žive slobodni u divljini, takođe ne zatrpavaju svoj izmet. Oni kao i psi, raskopavaju tlo pored izmeta i na taj način ostvaljaju upadljivu vizuelnu oznaku zajedno sa mirisnim signalom koje daje sam izmet.

Zna se da su jedine efikasne znojne žlezde koje poseduje pas, između nožnih prstiju. Ako grebe po tlu, pa makar to bio i asfalt, pas ustvari dodaje još jedan lični miris pored izmeta. U svetu pasa koji je bogat mirisima, vrlo je moguće da ovaj dodatni oblik obeležavanja, omogućava psu da „saopštava“ neke sopstvene poruke.

Ukoliko to znamo, postaje nam još jasnije zašto psi tako rado odlaze u šetnju. Zato je više verovatno da kada pas grebe nogama nakon velike nužde, stupaju u igru i vrše određenu ulogu i faktor mirisa i vizuelni faktor.

Isušivanjem izmeta se postepeno gube skoro svi mirisi, dok su mirisi koji potiču iz znojnih žlezda dugotrajniji. Pored toga, duboki tragovi šapa i kandži ostavljaju utisak na drugog psa, da se radi o moćnom, velikom i snažnom psu.

Ako vaš pas iznenada prestane da raskopava tlo nakon vršenja nužde, to može da bude znak upozorenja da se radi o početku artritisa ili nekog drugog obolenja koje utiče na pokrete psa. U naprednijim stadijumima artritisa može doći i do problema sa čučanjem tokom vršenja defekacije.

Na kraju jedno upozorenje: Nemojte da dozvolite da vaš pas raskopavanjem istovremeno i razbacuje izmet okolo, već ga nakon vršenja nužde sklonite u stranu i pokupite iza njega. Pas će svakako nekoliko puta zagrebati tlo i ostaviti mirisne signale.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *