Zašto moj pas toliko balavi?

Od kada uđu u naš život, psi su voljeni iz mnogo razloga. Ali od svih osobina koje volite kod vašeg psa, jedna vam sigurno ne prija – ukoliko mnogo balavi.

Iz ljubavi prema psu, verovatno ste spremni da tolerišete sline vašeg psa, jer smatrate da je to prirodna, zdrava telesna funkcija koja pomaže psu da posle jela svari hranu. Ali, ako vaš pas balavi previše, to može biti znak mnogih problema.

U nastavku, naveli smo neke zajedničke uzroke i tretmane kada je reč o preteranom slinjenju psa.

Strano telo
Kada vaš pas počne da balavi više nego obično, prvo što treba da uradite je da pogledate psu u usta. Proverite zube, desni, jezik i grlo kako biste se uverili da mu nije zapala koščica, deo štapa, travka ili deo nekog materijala. Ako nešto od ovog uočite izvadite to iz usta psa ili ako niste sigurni kako se to radi, odvedite ga kod veterinara.

Povrede usta
Proverite usta vašeg psa da li ima krvarenje, ranu, i promenu boje. Ako nešto od ovoga uočite možda ćete moći da mu pomognete pri bržem zarastanju rane ukoliko mu na ranicu stavite troprocentni hidrogen. Za veće povrede ili obilno krvarenje, konultujte se sa veterinarom.

Problemi sa zubima
Taloženje kamenca na zucima izaziva takođe preterano balavljnje psa. Ukoliko primetite da vaš pas balavi višenego obično proverite da li ima kamenac i da li su mu desni crvene. Posavetujte se sa veterinarom, da li treba da skinete kamenac psu. Veterinar će posle detaljnog pregleda proveriti da li pas ima samo kamenac ili mu eventualno smeta i neki slomljen zub.

pas balavi

Toplotni udar
Verovatno izgleda nelogično, ali preterano baljenje je zapravo simptom toplotnog udara. Ako ste zabrinuti da je vaš pas previše vremena proveo na suncu, a ujedno ste primetili da vaš pas slini, letargičan je i previše trom, toplotni udar može biti krivac. S obzirom da je ovo nešto što može da ubije vašeg psa, veoma je važno da ga odmah odvedete kod veterinara. Toplotni udar  možete sprečiti tako što će vapš pas uvek imati sveže vode i što ga nećete po najgorim vrućinama voditi napolje.

Anksioznost
Vaš pas može postati uznemireni ili osetiti mučninu dok putujete kolima. Kada je uplašen, nije retkost da pas počne teško da diše i balavi preterano. Kako bi se osećali prijatnije tokom vožnje, trebalo bi da pravite češće pauze. Pilule protiv mučnine tako mogu da pomognu.

Jetra ili bubrezi
Oba ova oboljenja mogu prouzrokovati preterano baljnje. Posetite veterinara ako ste zabrinuti za zdravlje vašeg psa, i ne zaboravite da zakaže rutinske preglede u cilju identifikovanja i lečenja ovih zdravstvenih tegoba.

Oralna infekcija
Ako pas pati od upale sinusa ili infekcije grla, to može biti razlog za preterano baljnje. Ove bolesti po pravilu uključuju gnoj i loš zadah . Razgovarajte sa svojim veterinarom, ako mislite vaš pas ima infekciju.

Biljke 
Određene vrste biljaka mogu biti otrovne za pse i izazvati preteranu slinu, kao i druge probleme. Biljke koje gajimo, poput hrizanteme, lala… mogu biti otrivne za spa.

Kada je u pitanju zdravlje vašeg psa i blagostanje, držite se poslovice ” Bolje sprečiti nego lečiti”. Ukoliko imate bilo kakve sumnje ili ste zabrinuti zbog prekomernog slinjenja psa, razgovarajte sa svojim veterinarom.

Ipak…

Pojedini psi poput buldoga i mastifa imaju kratke njuške koje im onemogućavaju da zadržavaju pljuvačku u ustima i ona se stalno izliva.

Psi sa naboranom kožom oko usta poput bernardinaca takođe imaju problema sa zadržavanjem pljuvačke u ustima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *