Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto moj pas izgleda tako tužno?

Izgled često zna da prevari! To najbolje znaju vlasnici pasa, jer se njihovi psi ljudima čine kao da su tužni, a zapravo se samo radi o fizičkim odlikama rase ili podlosti lukavog ljubimca

Nema ništa čudno u tome što ljudi po sebi sude raspoloženja životinja, ali naša lica i njuške ljubimaca nisu baš ista stvar. Neki psi jednostavno izgledaju kao da su tužni. Tome doprinose fizičke karakteristike poput obešenih ušiju.

Zato je važno da naučite da prepoznate stvarne znakove stresa i bezvoljnosti kod pasa koji mogu ukazivati na zdravstvene probleme ili bol.

Ukrštanje raznih pasa kako bi se postigle određene fizičke ili druge karakteristike znaju slučajno uzrokovati i nešto što ljudima nalikuje na tužno lice. Na primer, baseti imaju duge obešene uši, naboranu kožu, glavu koja se nalazi blizu tla i naravno oči koje ljudima sigurno deluju tužno.

Ponekad je u pitanju jednostavno ljudska priroda da ono što vidimo interpretiramo pogrešno. Na primer, kad pas sa svoje visine digne pogled prema nama, to ljudima automatski zbog tačke s koje ga posmatraju izgleda kao tuga ili zabrinutost. Pogotovo ako su mu uši okrenute unazad. Ali psi uvek povlače uši unazad kad im se čovek obraća. To je potpuno normalna stvar.

Naravno, tu je još i problem lukavih pasa koji znaju kako će svog vlasnika naterati da im daju poslasticu ili ih odvedu u šetnju. Psi dobro poznaju ljude i vrlo brzo nauče koja njihova ponašanja uzrokuju koju ljudsku reakciju. Mačke su takođe posebno dobre u tom obliku manipulacije.

Na kraju, treba još spomenuti i ljudska raspoloženja koja značajno utiču na to kako ćemo interpretirati svet oko sebe. Kad smo lošeg raspoloženja, svi događaji mogu se tumačiti negativnije. Na primer, ako radite nešto u kući i pogledate svog psa koji jednostavno leži u vašoj blizini, mogli biste osetiti grižu savest što ga zanemarujete, a njegov položaj tela protumačiti kao tugu ili dosadu.

Najlakši način kako naučiti kakvog je raspoloženja pas je fotografisati ga nakon šetnje, obroka, igre te niza drugih aktivnosti pa jednostavno uporediti fotografiju sa onim što vam se čini da bi mogla biti tuga. Pretpostavljamo da ćete se iznenaditi kad otkrijete da je pseće raspoloženje uglavnom u oku posmatrača, a ne u stvarnosti.