Zašto je vežbanje bitno za pse?

Život sa psom ima mnogih prednosti, ali jedna od najvećih svakako jeste prilika da ustanemo sa kauča i krenemo u prirodu kako bismo zajedno uz njih imali fizičku aktivnost. Psima je vežbanje važno podjednako kao i ljudima.

Kao i kod ljudi, danas postoji sve veći broj gojaznih pasa – samo u Americi postoji između 20 i 40 odsto pasa koji su po kriterijumima veterinara gojazni.

Gojaznost sprečava pse da uživaju u brojnim fizičkim aktivnostima ali smanjuje i njihovu izdrživost, brzinu i psima je znatno teže da na kraj izađu sa vrućinom.

Gojaznost je takođe povezana i sa brojnim medicinskim problemima.

Psi su po prirodi aktivni, poput njihovih predaka vukova
Ukoliko fizičke i zdravstvene prednosti vežbanja nisu dovoljne, razmislite i o problemima ponašanja koji se mogu javiti kod psa.

Psi su po prirodi aktivni, poput njihovih predaka vukova.

Ukoliko ih sprečite da iskazuju svoju pravu prirodu, to može dovesti do frustracije koja se može manifestovati na brojne načine kao što su hiperaktivnost, lajanje, kopanje, jurenje za repom i uništavanjem stvari po kući.

Nemojte mislite da je dovoljno samo psa pustiti u dvorište ili ga odvesti u park. Psima je potrebno društvo i stimulacija.

Pre nego što krenete da pripremate program vežbanja za vašeg psa, bilo bi dobro da se konsultujete sa veterinarom. Želite da budete sigurni da je vaš pas dovoljno zdrav da može da izdrži fizičku aktivnost.

Naravno, treba obratiti pažnju i na godine psa, rasu i njegove potrebe.

Nikada nemojte voditi psa sa sobom na trčanje ukoliko je mlad i nije završio sa rastom – ali mu možete dozvoliti da šeta i trči njegovim sopstvenim ritmom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *