Zašto je važno čipovanje psa?

Dosta se raspravlja o tome, a pitanje koje vlasnici najčešće postavljaju jeste: Zašto se mikročipom obeležavaju kućni ljubimci?, ali nijedna od tih rasprava nije dala pravi odgovor.

Na osnovu zakona o veterini jedan od pravilnika, koji se zove Pravilnik o obeležavanju pasa i vođenje evidencije o obeleženim psima, tačno opisuje kako se obeležavaju psi i ko to radi.

Ova procedura nije nikakva nova izmišljotina kako neki tvrde, jer je obeležavanje životinja, pa tako i pasa uvek bila zakonski propisana procedura samo se do sada nije poštovala i nije se primenjivala.

Obeležavanje pasa mora se izvršiti na trajan način. To znači da se uradi aplikacija mikročipa koji sadrži jedinstven broj od petnaest [15] cifara. Mesto aplikacije čipa je leva strana vrata životinje.

Aplikacija mikročipa je kao jedna injekcija, nije stresogena, ne daje nikakve reakcije na mestu aplikacije. Čipovi koji su danas u upotrebi su hipoalergenski i presvučeni su materijalom koji ne dozvoljava njihovo podkožno pomeranje.

Ranije je tetoviranje bila metoda obeležavanja životinja, radi se tetovir-kleštima i mesto tetoviranja su oba uveta ili sa unutrašnje strane leve butine. Tetovir broj sadrži 9 ( devet ) cifara, i sadrži broj obeleživača i jedinstveni broj psa. Tetoviranje je uslovno trajna metoda jer tetovir brojevi vremenom mogu izbledeti a sama procedura je prilično bolna, posebno za odrasle pse.

Obeležavanje životinja rade ovlašćeni veterinari zaposleni u veterinarskim ambulantama ili veterinarskim stanicama. Ovlašćenje daje Uprava za veterinu kao sektor ministarstva. Po izvršenom obeleživanju, obeleživač vlasniku životinje izdaje potvrdu o obeležavanju.

Isto tako ti podaci ulaze u nacionalnu bazu podataka. Bez trajnog obeležavanja psa veterinar je dužan da odbije vakcinaciju protiv besnila koje je opet zakonska obaveza svakog vlasnika psa.

Ovo je zakonska strana priče. Međutim ovde se ne radi samo o zakonu. Ovde ima i dosta pozitivnih delova ako ćemo konačno da obeležimo svoje pse.

Jedna od najbitnijih stvari je baza podataka i ako se desi da vam je pas pobegao i ako je neko nađe vrlo brzo će vam se vratiti dragi ljubimac.

takođe više neće biti moguće prevare na osnovu zamene identiteta životinja prilikom parenja ili pri kupoprodaji….

Na kraju krajeva u dogledno vreme se očekuje smanjenje broja lutalica, šta je veoma važno za urbane sredine. Konačno ako želite da putujete sa svojim ljubimcem negde van Srbije, biće isti kao svi ostali evropski psi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *