Zašto je važno da pazite šta pas žvaće?

Pas jede svašta, a čak i kad pojede hranu ili nešto slično tome što ne bi trebalo, imaju želudačih problema koje jednostavno reši i to – povraćanjem.

Ipak, trebalo bi da pokušata da sprečite takve obroke jer se uvek može dogoditi da pas naleti na nešto od čega se neće lako oporaviti.

Nije dobro prepustiti psu odluku što će jesti. Čovekov najbolji prijatelj duboko je uveren kako ne postoji ništa što mu može naškoditi, ipak to baš i nije tako.

Problem je zapravo u tome što psi vole stavljati sve što im je zanimljivo u usta, malo to da žvaće i na kraju će progutati.

Ono što jednostavno prođe kroz psa nije poseban problem, ali kad se neki predmet zaglavi u želucu, onda počinju ozbiljne opasnosti.

Tanki oštri štapići i slične stvari mogu probiti ili pocepati unutrašnjost psećih creva. Ako vidite da psu iz zadnjice štrči nekakav konopac, nemojte ga potezati, već ljubimca odvedite kod veterinara.

Mali predmeti takođe mogu postati problem ako ih pas proguta u velikoj količini.

Nije neobično da pas povremeno proguta kamen, ali kako ljubimci ponekad imaju problema sa samokontrolom, neki od njih neće prestati da jedu kamenje.

Znakovi začepljenja

Predmeti koji kod psa stignu do debelog creva najčešće će sami izaći, ali može doći do začepljenja jednjaka ili tankog creva.

Pseći refleks je takav da će on povratiti što najčešće rešava problem.

Ukoliko primetite gubitak apetita, proliv ili opštu bezvoljnost, onda je problem ozbiljniji. Pogotovo, ako uz neki od tih simptoma pas pokušava da povraća, a ne može, ili kašlje i šapama dira vrat i njušku.

Veterinari najčešće znaju treba li prepustiti stvari prirodi ili je možda vreme za hirurški zahvat, a ako nisu sigurni napraviće rendgenski snimak problematičnog dela digestivnog sistema.

Takođe valja imati i na umu da što je veći pas, to veće predmete može progutati. Neke rase navodno su sklone gutanju neobičnih stvari.

Mlađi psi su skloniji žvakanju jer im još rastu zubi, a gutaju po navici. Jednom kad ih iskustvo pouči da nije sve jestivo, većina pasa uglavnom dovoljno pazi što će progutati.

Kad su u pitanju promašeni slučajevi koji ne prestaju pokušavati da pojedu sve što im se nađe na dohvat njuške, vlasnici moraju voditi računa o tome i trebalo bi da pokušaju da im onemoguće ispunjavanje te loše navike.

Uvek je bolje sprečiti, nego lečiti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *