Zašto je važno da čitate deklaraciju na hrani za pse…

Javna je tajna da proizvođači na psećoj hrani i svim propratnim artiklima zarađuju ogroman novac i da se pri tome i ne misli mnogo na zdravlje psa kroz duži period, već se samo koriste šeme kroz koje se ne posmatra pas kao individua. Naročito je problematičan način na koji se rade dodaci psećoj hrani sa vitaminsko mineralnim sastojcima.

Verovatno da ni same inspekcije koje su u krajnjoj instanci dužne da provere sastav svega toga ne mogu da postignu da odrade sav posao, ali ne mogu da se otmem mišljenju da postoji i druga strana medalje vezana konkretno za naše tržište. Pošto smo poznati kao siromašna i zaostala zemlja, prosto je neverovatno da renomirane svetske firme prodaju na našem tržištu svoje preparate jeftinije nego u bogatijim zemljama, a da pri tome u potpunosti ispoštuju recepture koje stoje na deklaracijama. Na ovu misao me navode slični primeri iz ljudske prakse gde pojedine preparate ne možete da uporedite ako ih kupite u Srbiji i u nekoj od zemalja Evropske unije. Za ovakvo stanje stvari niko od nas nije kriv, ali to ne znači da moramo da progutamo sve što nam se servira.

Cena ili kvalitet?
Zato se postavlja pitanje, a šta dalje? S obzirom na veliki broj proizvoda, da uzmemo samo primer preparata za štence sa kalcijumom i fosforom. Tržište u srbiji je bukvalno preplavljeno proizvođačima ovih tableta i na svakoj kutiji može se naći da je preparat izvanredno izbalansiran, urađen od najkvalitetnijih sirovina, a uz to je i jeftin! Dakle, idealno sredstvo za štene. Uz to, ako prodavac ima dobru (jeftinu) cenu preparata, sigurno je da će preporučiti baš taj preparat. I u ovom slučaju postoji interesantna situacija. Kada su u pitanju dodaci ishrani kao ovaj gore pomenuti, vlasnici pasa veoma često vole da se posavetuju sa vlasnicima pet šopova, pa iako se u datom slučaju ne radi o ljudima sa veterinarskim znanjem. Jednostavno, mnogo je bliži odnos i lakša diskusija, ako ne i polemika nego kada se razgovara sa veterinarima koji i ne bi da se upuštaju u polemiku, već jednostavno izlože svoje mišljenje i očekuju da se vlasnik složi s tim. Tako, da ponovo dolazimo u situaciju da rekla kazala mnogo bolje prodaje robu nego neko ko je za to školovan. Pri tome ne želim da umanjujem iskustveno znanje koje poseduje većina držalaca pet šopova. Razlika je u nečem drugom. Veterinar koji preporučuje određeni preparat bi trebalo da ima i znanje i iskustvo. Iz te kombinacije i iz onoga što piše na kutiji treba da se izrodi najbolja varijanta za određenog psa. Pre svega, individualan pristup psu, sa poznavanjem fiziologije i ishrane bi trebalo da bude princip svakog rada sa psom.

pas

Čitanje sastava na vreći hrane je najbolji način da se utvrdi šta dajemo našim ljubimcima. Sastojci i obavezujuća analiza tih istih sastojaka (količina proteina, masti, šećera, celuloze i drugih sastojaka) su uvek odštampani na svakoj vreći hrane a sve to isto piše i na deklaracijama. Samo treba da znamo da protumačimo.

Dr. Bill Polack kaže: “Bolest od koje ih lečimo je hrana kojom ih hranimo.” Ovo je tačno u mnogo više slučajeva nego što slutimo.

Poznavanjem sastava hrane možete izabrati hranu koja je svarljivija i u kojoj se u manjoj količini nalaze sastojci koje ne bi želeli da vidite u činiji svog psa. Sastojci nabrojani na deklaracijama bi trebalo da budu poređani po količini (ovo nalaže zakon) i ovo je jedan od najboljih načina da se utvrdi kvalitet hrane – ono čega ima više i šta je preovladjujuće u vreći hrane, mora biti na početku spiska.

U kvalitetnoj hrani za vaše ljubimce redosled na deklaraciji i vreći treba da bude takav da prvi sastojci budu od mesa, a pirinac i žitarice (ako ih ima) treba da se nalaze na daljim pozicijama. To bi znacilo da su proteini u toj hrani poreklom iz mesa (što je vrlo važno), a ne uglavnom iz žitarica koje su štetne za pse i macke u većim količinama. Dakle, bitno je znati i kog su porekla proteini u hrani za pse, a to ćete saznati ako pročitate sastav i obratite pažnju na redosled nabrojanih sastojaka.

Analize kojima podleže hrana (dehidrati) govore nam samo o ukupnoj količini (procentu) proteina u hrani, ali ne i njihovom kvalitetu, tj poreklu tih proteina. Na taj način, mogu se iskoristiti i proteini iz kukuruza ili drugih žitarica kako bi dali ukupno dovoljan procenat, čime ne bi bio zadovoljen procenat esencijalnih amino kiselina koje pas ne može da sintetiše u svom organizmu. Isto važi i za masti. Za naše ljubimce koji su mesojedi važno je da proteini budu životinjskog porekla. Zato treba da znamo da čitamo deklaraciju, tj ono što je napisano na svakoj vreći hrane.

Pre mnogo godina proizvođači hrane u Americi sastavili recept kojim su ustvari hteli da pokažu koliko daleko može da se ide u imitiranju hrane za pse. To je recept poznat pod imenom “stara cipela” a sadržao je u sebi 10% proteina, 6,5% masti, 2,4% sirovih vlakana i 68% vlage, slično onom što se vidi na mnogim deklaracijama hrane za pse. Jedini je problem što su izvori ovakve hrane stare kožne radničke cipele, korišćeno motorno ulje, mleveni ugalj i voda. Naravno, to nisu sastojci nijedne hrane za pse, ovaj primer je upotrebljen da bi ljudima pokazali koliko je kvalitet svih sastojaka bitan, kao i svaki sastojak, a ne samo procenti.

Psi hranu koja u sebi ima puno žitarica ne mogu dobro da apsorbuju. Njihov organizam nije kao naš i to ne smemo zaboraviti. Pas ima kratak ravan digestivni trakt, prilagodjen varenju mesa i proteina. Žitarice su ugljeni hidrati koji zahtevaju duži probavni trakt. Zato nekvalitetne granule /hrana/ protrče kroz njihov organizam i izmedju ostalog je zato i jedu u većim količinama, ako poredimo sa kvalitetnom granuliranom hranom.

Koristan savet: ako ponekad pored granula dajete sveže voće i povrće psima (što nije neophodno ako hranite ljubimca kvalitetnom hranom): obavezno usitniti u kašu pre nego što im date da jedu. Naime, ako ste primetili kada svom psu npr.date sirovu šargarepu koja nije skroz usitnjena, ona će se naredni dan ista takva (u parčićima) pojaviti u izmetu, znači nesvarena. Psu, kao mesojedu, ni vilica, ni digestivni trakt nisu prilagođeni kao kod biljojeda, zato vi to treba da mu usitnite da bi on imao koristi od svih tih vitamina i minerala; inače će ista ta šargarepa i drugo voće i povrće proći kroz njegov organizam bez apsorprcije (znači neće imati nikakvog efekta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *