Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto je važno čipovanje pasa?

Čipovanje ljubimaca je mnogo humanija varijanta obeležavanja od ranijeg, tetoviranja koje je kod životinja rađeno u svesnom stanju, čak i bez lokalne anestezije. Pitate se zašto čipovati ljubimca?

Ovaj proces je dragocen kod nalaženja izgubljenih životinja i njihovog vraćanja vlasniku, ali je takođe važan i na izložbama i sajmovima.  Svaki  registrovani pas ima svoj individualni broj i oznaku. To je njegova lična karta, ali se u nju, za razliku od naših ličnih dokumenata, ne unose nikakvi drugi podaci sem broja.

fox

Postoje, međutim, i druge prilike u kojima vam je neophodno identifikovanje vašeg ljubimca. Transport vašeg psa ili mace ili putovanje javnim prevozom podrazumeva i neke administrativne radnje u kojima ključno mesto zauzima i pozitivna identifikacija. Mnoge zemlje i ne dozvoljavaju ulazak životinja koja nisu trajno obeležene. U našoj zemlji je trenutno obavezno mikročipovanje svih pasa.

Dakle, pored toga što će vaš ljubimac biti jasno razdvojen od drugih pripadnika svoje vrste, naglasićemo da će ukoliko se odlučite na zajedničko putovanje u inostranstvo, mikročip biti pasoš vašeg ljubimca.