Zašto je važna sterilizacija?

Iako je većina vlasnika pasa svesna važnosti sterilisanja, i dalje postoje oni koji ne shvataju prednost ovog zahvata.

Preveliki broj ljubimaca, od kojih većina završi ili u skloništima ili na ulici samo je jedan problem. Psi koji nisu sterilisani mogu biti prilično “neprijatno” društvo u kući:

– Ženka će imati teranje svakih 6 do 12 meseci, i svaki put ono će trajati između 10 i 24 dana i biće praćeno menstruacijama. Pas u teranju može postati nervozan i ulaziti u sukob sa drugim ženkama.

– Psi nakon šest do devet meseci života postaju sposobni za parenje. Mužjaci će obeležavati teritoriju izbacujući urin znatno intenzivnijeg mirisa na nameštaj, zavese i po drugim mestima u kući.

– Ukoliko im se pruži prilika, psi će gledati da pobegnu napolje u potrazi za partnerom za parenje. Tokom teranje, oni postaju agresivni prema drugim mužjacima i češće ulaze u sukob u poređenju sa ljubimcima koji su sterilizovani.

Medicinske prednosti

Pored rešavanja problema prevelikog broja napuštenih ljubimaca i ponašanja u kući, sterilisanje sa sobom nosi i brojne medicinske prednosti.

Kod mužjaka ona eliminiše mogućnost dobijanja testikularnog raka i smanjuje rizik od razvijanja bolesti vezanih za prostatu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *