Zašto je važna sterilizacija psa

Hirurška intervencija koja se izvodi u opštoj anesteziji naziva se sterilizacija. Potrebno je da se stomak Vašeg psa ošiša i dezinfikuje pre početka intervencije. Tokom hirurške intervencije veterinar uklanja matericu i oba jajnika psa. Nakon sterilizacije kuja više neće moći da ima štene i da ulazi u teranje. Uvek postoji odredjeni stepen rizika prilikom uvodjenja psa u opštu anesteziju. Veterinar preuzima sve potrebne mere kako bi Vaš pas bio siguran, proverava pluća i rad srca i konstantno prati njihov rad tokom intervencije.

Veterinar će Vam verovatno predložiti i analizu krvi kao sigurnosnu meru pre intervencije, a tokom intervencije Vašem ljubimcu će aplikovati infuziju. Posavetujte se sa veterinarom u koje vreme je najbolje da sterilišete psa. Obično se sterilizacija radim sa šest meseci, a preporučuje se da se intervencija ne radi kada je kuja u teranju. Noć pre sterilizacije uklonite vodu i hranu vašem psu.

sterilizacija

Pojedini vlasnici pasa strahuju da sterilizacija može da prouzrokuje neželjene posledice ili promeni karakter životinje. Ovaj zahvat, međutim, ako nije reč o kvalitetnom psu za parenje, višestruko je opravdan. Veliki je broj neželjenih pasa koje treba eliminisati.

Najbolje što vlasnik psa može da učini je da ne povećava taj broj. Za životinju je takođe ovo mnogo bolje rešenje, jer uznemirenje koje se ispoljava zbog hormonske aktivnosti, obično prouzrokuje psihička i mentalna oboljenja. Sterilizacijom se, međutim, otkopanja uzrok oboljenja.

Mužjaci ne mogu da odole udvaranju kada im se ukaže prilika, ali to povlači i bezbroj problema. Zapodevaju tuče s drugim psima, bezglavo pretrčavaju ulicu, kada često budu povređeni ili prouzrokuju štetu. Ako je pas spreman za parenje zatvoren u kući, traži način da ispolji svoju “ljubavnu” požudu i obeležava nameštaj ili ukućane urinom. Lajanje ili blaga agresivnost samo su neki od simptoma uznemirenosti.

Ženka ima teranje dva puta godišnje, a to svaki put traje tri nedelje i produžava se gotovo do njene smrti. Ona ne samo što ostavlja tragove po kući, već i oko ulaznih vrata skuplja bezbroj udvarača, koje privlači svojim mirisom. Ponekad je spremna da pobegne od kuće i da se pari, bez obzira na predostrožnost vlasnika. Danas je veoma teško udomiti celo leglo, koje ponekad broji i više od osam štenaca. Čak i kad se nije parila, ženka može da dođe u fazu lažne trudnoće, što takođe prouzrokuje dodatne probleme, pa je potrebna pomoć veterinara.

Domaća životinja može i te kako da pati zbog svojih bioloških potreba. Polni nagon sam po sebi prouzrokuje kod mužjaka razne vidove agresivnog ponašanja — neki su čak usmereni i protiv ljudi, a kod oba pola nervoza može da izazove razne bolesti. Pošto ljubimci ne mogu da se vrate prirodi kako bi sami rešavali svoje potrebe, može da im se pomogne sterilisanjem.

Operacija se obavlja pod totalnom anestezijom, pa je potpuno bezbolna. Nije komplikovana i kratko traje, a životinja se brzo oporavlja. Ženki se uklanjaju materica i jajnici, a mužjaku testisi, što je poznato pod nazivom kastracija.

Ova operacija može uspešno da se uradi u svakom životnom dobu psa. U svakom slučaju, da bi se izbegla mogućnost neželjene trudnoće, zahvat treba učiniti što pre. Veterinar daje savet kad je najpogodnije da se uradi sterilizacija.

Sterilisanoj životinji nije potrebna ista količina hrane kao pre operacije, pa o tome treba voditi računa i smanjiti obrok.

Posle operacije ženka praktično ne doživi nikakve promene u ponašanju, dok mužjak postaje mirniji. Životinja tu promenu podnosi bez problema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *