Zašto je važna šetnja psa

Psi su sjajni u pružanju jake motivacije kako bi pomogli svojim vlasnicima u svakodnevnom vežbanju. Odlično su društvo za šetnju i mogu biti savršena društvena podrška. Zato ako imate problema pri održavanju vašeg fitnes programa, trebali bi da probate održavanje rutine sa vašim psom. Za razliku od vaših ljudskih drugara koji su skloni da propuste trening zbog lošeg vremena ili drugih bitnijih poslova, pas nikada neće imati razlog da propusti trening sesiju.

Šta vlasnici pasa dobijaju iz regularne vežbe

Svetska Zdravstvena Organizacija nagoveštava da mera adekvatne vežbe neophodna za promovisanje dobrog zdravlja se sastoji od 30-minutnog umerenog do intezivnog treninga pet dana nedeljno, plus pojačano vežbanje dva puta nedeljno za odrasle osobe između 18 i 65 godina. Ukoliko se vlasnici pasa pridržavaju ovog standarda, mogu imati koristi u sledećem:

  • Smanjen rizik raka dojke do 75%
  • Smanjen rizik od dijabetesa do 49%
  • Smanjen rizik od srčanih bolesti do 35%
  • Smanjen rizik od raka debelog creva do 22%

Sa ne osuđujućom prirodom i bezuslovnom ljubavi koju psi pružaju, vlasnici takođe mogu dobiti mnoštvo mentalno zdravstvenih beneficija kao što su samopouzdanje, takođe grljenje i maženje vašeg ljubimca može pomoći pri smanjenju stresa i povišenog krvnog pritiska.

Šta psi dobijaju iz regularne vežbe

Fizičko i mentalno zdravlje. Iz razloga što mnoge rase imaju potencijal da razviju brojne bolesti, redovno vežbanje može nemerljivo doprineti njihovoj dobrobiti.

Druženje i mogućnost obuke. Druženje je jedan od ključnih faktora kako bi ste pomogli vašem psu da bude dobro oblikovan. Kroz redovnu vežbu sa njima, možete predstaviti vaše ljubimce novim ljudima kako bi stekli iskustva koja su ključna za njihovo razvijanje. Takođe, psi će naučiti nove stvari i povezati se sa vama.

Smanjenje problematičnog ponašanja i dugovečnost. Destruktivno pseće ponašanje kao što je intezivno lajanje i kopanje su uglavnom posledica dosade. Izvođenje vašeg ljubimca u šetnju, mu daje priliku da radi nešto pozitivno. Biće u formi i zdraviji ukoliko vežba sa vama svakodnevno, oboje će te biti sretniji i živeti duže.

Saveti za šetnju psa

1. 30-minutna šetnja pet puta nedeljno
2. Uvek držite vašeg psa na povodcu
3. Nadgledajte vašeg psa kada ste u okolini dece i drugih pasa
4. Nosite plastične kesice kako bi ste počistili za svojim psom
5. Budite sigurni da vaš pas uvek ima ogrlicu sa identifikacijom na sebi
6. Izbegavajte šetnje na ekstremnim toplotama ili hladnoćama
7. Nemojte zaboraviti da ponesete vodu za vas i vašeg psa

Izvor: labrador.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *