Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto je popino prase tako opasno?

Popino prase, boljka koji ste sigurno milion puta videli u vašem okruženju. Ova dosadna biljka bolje reći korov uglavnom raste na livadama, duž puteva, na parcelama, oko zgrada, vrtića… Dok niste imali psa verovatno niste preterano obraćali pažnju na popino prase, ali od kad imate psa znate koliko ona može da bude štetno po vašeg ljubimca.

Vrh travke je drvenast i tvrd, a prema nazad se širi u krilca koja su pokrivena sitnim dlačicama. Zbog toga se vrlo lako zabije u kožu psa i ima tendenciju kretanja prema napred.

Ako ste iz Novog Sada. sigurno ste primetili kako u većem delu našeg grada još pokošena javna površina, a tamo gde jeste, traba je ostala da se suši, pa takođe može da napravi problem.

Kada su u pitanju naši psi, upravo period nakon kosidbe je vrlo nezgodan zbog popinog praseta.

Opasnu travku tako nazivamo zbog njenog specifičnog oblika. Vrh travke je drvenast i tvrd, a prema nazad se širi u krilca koja su pokrivena sitnim dlačicama. Zbog toga se vrlo rado zabije u kožu psa i ima tendenciju kretanja prema napred. U prirodi ovakav oblik klasa ima funkciju kod razmnožavanja biljke.

Travka se najčešće zabije psima u šapice između prstiju gde je vlasnici mogu sami izvaditi ako uredno pregledaju šapice posle svake šetnje.

Šapice je najbolje pregledati “pipanjem” posebno kod dugodlakih pasa. Nakon svake šetnje, prepipajte područje između prstiju i vrlo lako ćete osetiti drvenaste travke.

Ukoliko previdite travku ona će ući dublje pod kožu i izazvati upalnu reakciju tkiva. Između prstiju nastaje oteklina puna gnoja, a na vrhu je obično rupica – rastuće mesto travke.

U ovoj fazi već ju je teže naći. Travka se polako pomera prema napred pa se može dogoditi da otputuje i nekoliko centimetara uzduž noge.

Za sobom ostavlja gnojni trag u obliku fistula koje se otvaraju na koži. Zato veretinari posebnoim instrumentom ulaze kroz vidljivu rupicu na koži i pokušavaju na slepo da uhvate i izvuku travku iz tela psa, a to je jedini način da smire proces.

Sve dok je prisutno strano telo pod kožom ili u dubljim tkivima, dolaziće do gnojenja. U najtežim slučajevima potreban je hirurški zahvat gde rezom otvaraju promenjenu kožu sve dok ne nađemo nesretnu travku.

Travka u uhu problem je dobro poznat vlasnicima kokera, kavaljera, pudli pa i drugih pasa. Ove rase najčešće stradaju zbog svoje visine i obešenih uški. Prvi simptom je naginjanje glave na onu stranu gde je travka ušla u uho i mahnito otresanje glavom. Neki psi se potpuno umire i čak se i ne pomeraju jer svakim pokretom trava izaziva jaku bol u uhu. Travka uđe duboko u spoljni ušni kanal i najčešće je veterinari nađu na samom bubnom opnu.

U ovakvim slučajevima potrebna je intervencija veterinara. Ponekad se dogodi da vlasnici ne prepoznaju problem pa sačekaju 3, 4 dana pre dolaska veterinaru. Tada je travku mnogo teže izvaditi jer je ušni kanal već pun gnoja.

Zavisno o kooperativnosti psa, strano telo iz uha vade sa ili bez anestezije. Manje pse uspešno uspevaju da drže samo jer sam zahvat traje vrlo kratko. Ako se pas previše otima i ako ga vlasnici ne mogu držati veterinari se odlučuju za sedaciju ili anesteziju jer postoji opasnost od povrede.

Instrument kojim vade travu vrlo je oštar pa mogu psa da povrede ako se naglo trgne.

Travka može da uđe i u nozdrve. Simptomi su vrlo izraženi – pas bez prestanka kija, a kako trava ogrebe i ošteti sluzokožu nosa često kijaju krvave kapljice. Najbolje je da vlasnici sami odmah pogledaju u nosić ne bi li videli travu jer kada ode dublje ni veterinar ne može više do nje. Ako pas ne uspe izkijati travku mogu je veterinari potražiti jedino ako psa stave u opštu anesteziju i ispiru nosnu šupljinu.

Dramatične simptome koje izaziva popino prase je kada uđe u oko. Oko se naglo zacrveni, a pas pokušava šapicama trljati bolesno mesto. Već za nekoliko sati pojavljuje se gnojni sekret i oko je skroz zalepljeno.

Tada se nakapa lokalni anestetik u oko i traži se travka. Ovde treba biti jako uporan jer se ponekad travka sakrije u unutrašnje nabore gornjeg ili donjeg kapka ili pod treći kapak i koliko god je velika, nije je uvek jednostavno naći.

Osim na opisana mesta travka se može zavući bilo gde u kožu. Psa treba pregladavati svako veče i to najbolje prstima. Kod žutih pasa (kokeri, pudle) vrlo je teško uočiti travu jer je iste boje kao dlaka pa se treba pouzdati u dodir.

Pse koji imaju zapetljanu dlaku treba ošišati jer travka može proći kroz dlaku i napraviti celo čudo na koži ispod.

Kritična mesta su prepone i pazuh jer je na tim mestima koža tanja i mekša nego drugde. Kod nekih pasa veterinari pronalaze travke zabijene pod desni kada čiste zubni kamenac, pa treba pregledati i zube a ne samo krzno.

Kapice koje prekrivaju uši, a najčešće ih viđate na kokerima i pudlama najbolja su prevencija barem za zaštitu ušiju. U svakom slučaju u ovo doba godine pa sve do kraja juna, izbegavajte pokošene površine koje nisu pograbljane.