Zašto je moj pas stalno gladan?

Sigurno ste se zapitali: Kako moj pas može biti gladan odmah nakon što je jeo? Da li ujede dovoljno? Da nije možda bolestan? Jesu li i drugi psi stalno gladni? Da li je to normalno?

 

U većini slučajeva ovo ponašanje se smatra potpuno normalnim. Psi od davnina pokušavaju da dobiju hranu od ljudi. Čak jedna teorija o pripitomljavanju psa smatra kako se to dogodilo jer su psi želeli da dođu do ostataka ljudske hrane.

Da li vaš snažan, dobro nahranjen pas glumi glad samo zato što vidi da to daje rezultate? Ovako nešto ne bi trebalo da vas čudi, jer su psi poznati manipulatori. Mnogo je pasa koji znaju tačno što treba da učine kako bi dobili taj komadić mesa sa daske za rezanje.

Pojedini naučnici povezuju pseći apetit s biologijom, ističući kako psi samo slede svoj instinkt nasleđen od divljih rođaka. Hrana je ograničen izvor pa kada se do nje dođe treba jesti što više, jer pas nikad ne zna kada će ponovo jesti.

Druga teorija kaže kako se psi sećaju kako je to gladovati. Veliki broj pasa dolazi iz azila ili sa ulice i dobro pamti šta znači nedostatak hrane.

Neki psi pate od endokrinih i gastrointestinalnih bolesti koje uzrokuju povećani apetit. Dijabetes, Kušingova bolest, hipertiroidizam (redak kod pasa) i neke bolesti povezane s gušteračom odgovorne su za konstantnu glad kod pasa.

Iako nema mnogo pasa kod kojih je glad posledica bolesti, nemojte oklevati da posetite veterinara ukoliko vas situacija sa vašim psom zabrinjava.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *