Zašto je lakše dresirati velike rase pase?

Veličina je, ipak, važna stvar što se tiče poslušnosti pasa, jer nova studija pokazuje da fizičke karekteristike igraju veliku ulogu u treniranju.

Prema za Diskaveri Njuz, istraživači na Novom Zelandu su postavili hipotezu da šire postavljene oči i veliki očnjaci daju bolju percepciju. Kao rezultat toga, psi koji imaju ovakve karakteristike mogu lakše da prepoznaju pravac koji osoba pokazuje.

Vilijam Helton sa Univerziteta Kenterberi je sa kolegama stavio 104 psa na test – 61 velikih (težih od 22 kg) i 43 malih pasa (lakših od 22 kg).

tv pas

Psi su prvo na kratko obučeni da jedu hranu iz određene činije. Zatim, dok je psa držao vlasnik, dve činije sa hranom su postavljene ispred psa u isto vreme.

Nakon što su napravili kontakt očima sa psom, istraživači su pokazali ka jednoj činiji ispruženom rukom na manje od sekunde, a onda ponovo savili ruku do tela. Psu je tada dozvoljeno da uzme hranu iz činije.

Test je ponovljen 20 puta sa svakim psom.

Helton je utvrdio da su veći i srednji psi jeli iz pokazane činije mnogo češće nego mali psi. Manji psi su definitivno manje u stanju da prate ono što im osoba pokazuje da urade.

Rezultati su objavljeni u septembarskom izdanju časopisa “Procesi ponašanja”.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *