Zašto je igra važna za pse?

Igra je, uz hranu i kontakt s vlasnikom, snažan motiv pri obuci, a mnoge zahtevne radne aktivnosti, poput njušenje narkotika ili traganja za unesrećenima psima, zapravo nisu ništa do – sjajne igre

Jedna od glavnih karakteristika psećih je svojevrstan mladalački duh. Naime, psi, za razliku od vukova, trajno zadržavaju neke šteneće, detinje osobine. Ta se pojava naziva neotenija i direktna je posledica pripitomljavaja pasa.

Zanimljivo, i ljudi trajno zadržavaju neke dečje osobine, može se reći da su one i naša prednost. Naša znatiželja i sklonost ka igri daleko su nas u određenom smislu, odvele.

Igra je mnogim psima jedna od omiljenih aktivnosti i u raznim oblicima su joj skloni gotovo ceo život. Naravno, odrastao pas od šest ili sedam godina neće se ponašati jednako razdragano kao maleno štene no i dalje će biti sklon nekim igrama koje je naučio kao mali.

Igra je kod štenadi veoma važna i oni kroz igru uče o tome šta znači biti pas. Često se, na primer, može videti malenu štenad kako se predano grickaju i valjaju po podu. Ta vrsta ‘lažne borbe’ uči ih interakciji sa drugim psima te kontroli ugriza koja je jako važna kako ne bi kasnije nenamerno ozbiljno ozljeđivali druge pse.

Još jedna psima draga igra je ‘lovac’. Ona obično počinje poznatim naklonom kojim se drugog psa poziva na igru. Tada kreće besomučna jurnjava u kojoj jedan pas izigrava progonjeni plen a drugi ga besomučno progoni. Kada ga stigne, obično ga blago gricne i jurnjava može ponovo početi.

Ponekad se lovac i lovina u tim ulogama izmenjuju a katkad su one jasno podeljene. Ta igra često počinje žestokim lažnim napadom prvog psa na drugog, koji je sasvim bezazlen. Dešava se ipak ponekad da igra postaje pregruba te da snažniji pas krene kinjiti svog saigrača te stoga pri igri vlasnici trebaju biti pažljivi i, ako treba, da intervenišu.

igra pas

Varijacija na igru vije je ‘ne dam ti’ u kojoj jedan pas grabi kakav predmet pa s njime beži pred drugim. Ovo su psima jako drage i važne igre i nije im uvek jasno da one njihovim ljudima nisu toliko mile. Zato je važno da psa, ako se ne odaziva na poziv, ne pokušavate uloviti. Pre svega, naravno, nećete uspeti a usto, pas stvara naviku da se igra bežeći vam.

Slično je i kod uzimanja predmeta psu iz usta. Spontana je ljudska reakcija psu koji je zgrabio nešto neprimereno pokušati oteti taj predmet. Psi ga tada obično samo žešće grabe ili, ako su slobodni, počnu nam s njime bežati.

Slično, kad pas pokušava da zgrabi nešto u našoj ruci, spontano ćemo skloniti ruku i predmet u njoj, možda je čak dići u vazduh. ‘Hopa’, misli naš pas, ‘zabava počinje’, te krene skakati za predmetom u želji da ga zgrabi. Psu stoga ne treba otimati stvari već ga na pravilan način učiti da ih sam predaje ali da to ne znači da će nužno ostati bez njih. U suprotnom, može doći i do agresije.

Mi se sa svojim psom igramo na razne načine a neretko tako da mu bacamo kakav predmet. Igra štapovima nije preporučljiva, jer drvo se kruni i može mu naškoditi.

Bacanje loptice psima je draga zabava mnogima. Neki su psi rođeni aporteri i rado je spontano donose, neki otrče pa je malo nose uokolo, neki legnu i krenu lopticu žvaće, nekima se živo fućka za jurnjavu i lopticu. Ako pokazuje interes, najbolje je psa odmalena u zatvorenom prostoru naučiti da lopticu zaista donosi pa tek onda nastup preseliti u javnost. Još bolje, isprva vežbati na povocu.

Igra koju se može preporučiti kao sjajnu interakciju sa ljubimcem je igra natezanja kakve čvrste krpe u kojem se čovek i pas tobože bore oko plena. Ta igra je i pseća igra, kojoj su neki više a neki manje skloni. Važno je da pas u njoj, radi samopouzdanja i motivacije, pobeđuje ali i da na kraju mirno preda plen gazdi. Igračke namenjene interakciji ne bi trebale psima biti stalno dostupni, već samo kad odlučimo da je vreme za igru.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *