Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto je dobro uzeti psa kada imate decu

Dete i pas jedan drugome mogu puno pružiti. Psima prija milovanje koje sa veseljem uzvraćaju, a ponad svega su istrajni i uvek spremni za igru. Ujedno vaspitno utiču na dete, jer mu pomažu da razvijr osećaj odgovornosti.
Dete i njegov pseći prijatelj uče jedan od drugoga, jer su međusobno ravnopravni. Stručnjaci tvrde da će dete koje je živelo sa psom prirodnije ponašati kada odraste. Ta deca nisu nervozna i ne padaju u krajnosti, samostalna su, nisu preglasna, njihov psihički razvoj je stabilan i bez stresova. Kod problematične dece pas može poslužiti kao efikasno terapeutsko sredstvo, zato mu kupite psa ako ga zaista želi.

Zaista – znači da to od vas neprestano traži, da čita knjige o psima, prati filmove i po mogućnosti gleda, a ponekad i pomiluje, svakog psa kojeg sretne. Samo su dve vrlo ozbiljne prepreke kada nećete detetu kupiti psa – prezaposlena majka i jako mali podstanarski stan.

Najbolje je kada dete i pas rastu zajedno. Deca su zrela za psa približno od desete godine. Tada, po pravilu, mogu sama dobro brinuti za svog ljubimca. Kod male dece o psu moraju brinuti roditelji.

dete i kuca

Šta moraju znati roditelji kada deca rastu zajedno sa psom?

Ljubav prema životinjama postoji i kod vrlo male dece. Već dete od deset meseci pokazuje radost kada vidi psa. Detetu je potrebno puno doživljaja i stoga je odrastanje sa psom pozitivno. Francuski psihoterapeut dr. A. Condoret je utvrdio da pas pomaže u razvoju deteta već od treće godine života: iz života sa psom razvija se osećaj za maženje, a iz njega osećaj privrženosti.

Kasnije dete počinje komunicirati sa psom. To mu pomaže u uspostavljanju veza s vršnjacima pa se lakše uključuje u društvo. Odrastanje uz psa utiče i na dečji govor. Malo dete, koje je često u društvu psa, najpre nauči oponašati glasove – vau, vau, zatim nauči izgovarati njegovo ime, a kasnije i reč “pas”. Psi pomažu deci i kasnije, kada počinju sastavljati rečenice. Važno je da već malom detetu objasnite kako se prema psu ne sme ponašati grubo ili ga maltretirati.

Pas nikada ne sme biti tretiran kao živa igračka, jer je isto tako osećajan kao i dete. Obično se njihov zajednički život uskladi sam po sebi, jer pas detetu brzo pokaže koliko daleko može ići. On malo dete može i vući po tlu, gurati, lupati i gristi. Sve će to dete doživeti i igrajući se sa svojim vršnjacima. Izuzetno retko pas stvarno ugrize “svoje” dete. Po prirodi je svaki pas ljubitelj dece. Neprijatelji dece su samo loše vaspitani psi ili psi sa kojima su deca (po psećim merilima) loše postupala.