Zašto je čokolada toliko opasna za pse?

Dok je nama, ljudima, teško uopšte zamisliti život bez kakaa, za pse je ta supstanca smrtonosna zbog alkaloida teobromina

Psi jedu svakojake gluposti i nisu poznati po tome da se uzdržavaju, ali opasno je ako pojedu čokoladu jer ona sadrži alkaloid teobromin – hemijski spoj koji vrlo sporo prolazi kroz pseći organizam, a izaziva ozbiljne probleme poput proliva, pojačanog rada srca te niz drugih neprijatnih posledica.

Između šest i 12 sati nakon što su pojeli čokoladu psi će početi pokazivati navedene simptome, uz moguće dodatne posledice poput nervoze, drhtanja, povraćanja, pojačane žeđi i češćeg vršenja nužde. Psi mogu čak imati napade te u najgorem slučaju umreti zbog jedenja čokolade.

cokolada pas

Što je manji pas, to je čokolada opasnija za njega. Takođe, što više čokolade pojede, to su posledice gore.

Problemi koje pas može imati zavise i o količini kakaa u čokoladi, a ona tamna ima znatno više kakaa od mlečne.

Najpametnija stvar koju možete učiniti kad shvatite da se vaš pas dočepao čokolade je istog trena odvesti ga veterinaru.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *