Zašto je baš pudla idealan kućni ljubimac?

Zanimljiva stvar u vezi sa pudlicama je da su neke od njihovih osnovnih  osobina da rado idu u vodu, dobro pretražuju teren, tako da su nekada služile kao lovački psi.

Pudlice su izuzetno inteligentne životinje, vesele naravi, živahne i privržene vlasniku. Ova rasa je, zahvaljujući svojoj gracioznoj građi, u igri neumorna, brza i okretna. Savršena je ukoliko imate decu jer nije agresivna, a imaće strpljenja da se igra sa mališanima po celi dan.

pudla ogledalo

Veoma lako se  dresiraju i gotovo da nema radnje koje one ne mogu da savladaju ukoliko su zahtevi u skladu sa njenom veličinom, snagom i kondicijom. Kod vaspitanja vlasnik mora da bude uporan i staložen i u tom slučaju uspeh neće izostati.

Pudle se ne linjaju i nemaju nikakav miris pa su zato idealne za kućnog ljubimca i suživot u stanu.

Mogu doživeti duboku starost i ovo je, po nekim podacima, najdugovečnija rasa. Sve ove osobine učinile su je jednim od omiljenih pratilaca ljudi.

Obaveza vlasnika ovog psa jeste održavanje dlake. To podrazumeva redovno šišanje na dva-tri meseca i svakodnevno češljanje. Iako češljanje može da se učini opterećujućim, nije. Četka se svaki dan i za to je potrebna četka ili češagija i metalni češalj. Može se kupiti u svakom pet šopu. Dlaka pudle koja se održava mekana je i nežna kao vuna.

Po odluci Međunarodne kinološke federacije, ovaj pas je francuska rasa, ali se teško može dokazati da je to njihova domovina. Pretpostavlja se da je nastala ukrštanjem barbeta, koji je brodovima stigao iz severne Afrike, i portugalskog vodenog psa.

Pudle spadaju u jednu od najstarijih rasa. Prema nekim zapisima, gajene su još u staroj Grčkoj. Čak je i prvi rimski car Avgust imao pudlicu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *