Zašto i kada pas postaje agresivan?

Da je pas čovekov najbolji prijatelj, to već znaju i ptice na grani, ali mnogi vlasnici pasa ne razumeju zašto njihov pas postaje agresivan?! Nije im jasno kako je donedavno miran i prijateljski raspoložen pas preko noći postao agresivan.  Pas za vas ima objašnjenje!

Zašto pas postaje agresivan?
Ovo pitanje muči mnoge vlanike pasa jer čak ako je vaš pas pristojan i nema problema sa agresijom može imati problema s agresivnim psima.

Problem nije specifičan samo za livade i parkiće u Srbiji, već je reč o globalnom problemu. Toliko je raširen da svetski mediji o agresiji pasa pišu kao o epidemiji agresije koja nikako da se zaustavi.

Victoria Stilvell, trener za ponašanje pasa čiji se prorgam prikazuje na velikom broju kanala smatra kako ne postoji ta rasa pasa koja u sebi nema predispozicije da postane agresivna.

Ipak, agresiju pasa najčešće uzrokuje pogrešan odabir pasmine, nerazumevanje ponašanja psa, nedostatak vežbe te loša socijalizacija.

agresija psa

Pogrešan odabir psa
Nažalost, većina ljudi kod odabira psa prvo gleda izgled, pritom najčešće zanemarujući karakter rase.
Iz toga proizlazi većina drugih problema jer u današnje vreme većina nas radi po ceo dan i ne stigne adekvatno da se bavi sa psom.

Nabave li pritom radnog psa, a istraživanja su pokazala da u Srbiji najčešće nabavljaju radne pse, vlasnici će se pre ili kasnije suočiti sa karakterom pasmine.

Socijalizacija psa
Pravilna socijalizacija štenaca i mladih pasa podrazumeva upoznavanje pasa sa svim onim situacijama sa kojima će se pas tokom života sresti. Na primer, štene koje od malena nije naučilo čemu služi kišobran, čoveka koji nosi kišobran može doživeti kao pretnju te prema istom reagovati agresivno.

Pas sa izrazito lovačkim nagonima koji kao štene nije naučio da se za decom na biciklu ili poštarom na motoru ne sme trčati vrlo verovatno će to činiti.

Isto tako pas koji nije odrastao sa drugim psima (i ostalim životinjama) različitih veličina i karaktera u kasnijoj fazi života može imati problema s agresijom.

Ukratko, štenci koji svakodnevno nisu izloženi situacijama i zvukovima s kojima će se sretati tokom života mogu razviti strah koji se u kasnijim fazama života može pretvoriti u agresiju.

agresija psa1

Nedostatak vežbe
Koliko puta dnevno psa treba voditi u šetnju? Jedno je od pitanja s kojim se često srećemo.
Zato, se smatra da da bi svako ko nabavlja psa, a unapred traži izgovor da sa psom umesto na otvorenom vreme provodi zatvoren u ‘četiri zida’ treba da razmisli o nekom drugom kućnom ljubimcu.

Nažalost, a to navodi i Victoria Stilvell koja kaže da u današnje vreme sve više pasa ne dobija dovoljno fizičke i mentalne vežbe.  A psi, koji ne dobiju dovoljno vežbe da bi potrošili energiju (fizičku i umnu) razviće za ljude nepoželjna ponašanja poput kopanja, bezrazložnog lajanja, cviljenja i destruktivnog ponašanja. Uz sve navedeno, zbog dosade i frustracije neki psi će postati agresivni.

Pogrešno vaspitanje 
Nažalost, vlasnici po uticajem televizije koja o psima stvara krive predstave, često pse vaspitaju na sasvim pogrešan, zastareli način.

Pokoravanjem pasa, nasilnim metodama i alatima poput šok ogrlica vlasnici stvaraju plašljive i nesigurne pse. Iz nesigurnosti često se razvija agresivnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *