Zašto bi bilo dobro da vam pas bude kolega na poslu?

Psi ne samo da su čovekovi najbolji prijatelji, već mogu biti i odlične kolege na poslu.

Iako ne mogu da odgovore na važnu poštu ili da održe prezentaciju, brojna istraživanja su dokazala da pseće prisustvo na poslu može značajno da poboljša fizičko i psihičko zdravlje zaposlenih. Prema istraživanju Udruženja American Pet Products, u SAD-u više od milion pasa sa svojim vlasnicima svakodnevno dolazi na posao. Njihovi vlasnici od toga imaju samo koristi, prenosi.

Evo nekoliko načina na koje psi pozitivno utiču na vaše psihofizičko stanje u kancelariji.

pas-kancelarija

Psi u kancelariji smanjuju stres

Prema istraživanju koje je sproveo Univerzitet Virdžinija Komonvelt, zaposleni koji redovno dovode pse u kancelariju su pod mnogo manjim stresom od onih koji to ne rade. Zapažena je i velika razlika u količini stresa koju vlasnici osećaju između dana kada dovodu pse i kada dođu sami na posao.

Psi podstiču interakciju

Socijalizacija i slaganje sa kolegama važni su faktori da bi bili zadovoljni poslom, a psi mogu olakšati interakciju među ljudima i učiniti je mnogo produktivnijom.

Dokazano je da psi doprinose interakciji tokom grupnog rada, kada je razgovor življi, a članovi grupe zadovoljniji radom.

Psi vas dignu na noge

Mnogi zaposleni u kancelariji, za stolom provedu osam sati. Ako grcaju u poslu, zaposleni često zaborave da ustanu, protegnu se i naprave pauzu.

Pas u kancelariji će vas naterati da budete malo aktivniji i na poslu. Morali biste da ga koji put prošetate ili dobacite lopticu, kako god, naterao bi vas da ustanete sa mesta. Iako vam se to ne čini mnogo, i tako malo aktivnosti dobro bi delovalo na vaše zdravlje.

Manje dana na bolovanju

Česte bolesti poput prehlade i gripe ređe napadaju ljude koji imaju ljubimce jer su otporniji na bakterije i prosečno imaju bolji imunitet od onih koji kod kuće nemaju životinje. Manje bolovanja znači više produktivnosti i uopšteno više zadovoljstva poslom.

Tako da ako imate prilike i ako vam šef to dopušta, svakako povedite psa sa sobom na posao.

Za sada je ovo moguće, verovatno, samo u Americi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *