Zanimljivosti o pekinezerina: Znate li kako je po legendi naslata ova rasa pasa

Pekinezer je rasa pasa koja vodi poreklo iz Kine, tačnije iz Pekinga po kome su i dobili ime. Rasa je stara preko 2,000 godina, ali su čuvani jedino u kineskoj carskoj palati. Tek u 19. veku su došli u zapadnu civilizaciju.

Legenda kaže da je ova rasa nastala kada se jedan lav smrtno zaljubio u majmunicu. Zbog razlike u veličini, njihovo venčanje nije bilo moguće, te je lav otišao u hram i molio se bogovima da ga smanje kako bi mogao oženiti majmunicu.

Bogovi su ga tada pitali da li je svestan da se time odriče svog prestiža i privilegija kralja džungle, da treba dobro da razmisli, ali lav nije odustajao, jer je zbog velike ljubavi bio spreman da se odrekne svega.

Kada su bogovi videli kolika je njegova ljubav, smanjiše lava i na poklon mu ostaviše njegovo veliko i hrabro srce. Iz braka male majmunice i malog lava, rodio se pekinezer sa lavovskim telom i srcem a majmunskom njuskicom.

Ova legenda o nastanku pekinezera priča se vekovima i prikazuje u kulturnim predstavama, iskazanim kroz ples i igru kineske kulture.

U Kini je smatran za jedno od obličja legendarnog Fu psa, koji je terao duhove. Smatralo se da štiti dušu gospodara na onom svetu, te su posle smrti cara njegovi pekinezeri bili žrtvovani da bi ga štitili u zagrobnom životu.

Vekovima su žieli isključivo na carevom dvoru, poštovali su ga kao polubožansko biće, obični ljudi morali su da im se klanjaju a za krađu pekinezera sledila je smrtna kazna. Pasminu je opisala careva udovica Tsze-Hi i time je postavila prvi standard.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor