Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zanimljivosti o pekinezerina: Znate li kako je po legendi naslata ova rasa pasa

Pekinezer je rasa pasa koja vodi poreklo iz Kine, tačnije iz Pekinga po kome su i dobili ime. Rasa je stara preko 2,000 godina, ali su čuvani jedino u kineskoj carskoj palati. Tek u 19. veku su došli u zapadnu civilizaciju.

Legenda kaže da je ova rasa nastala kada se jedan lav smrtno zaljubio u majmunicu. Zbog razlike u veličini, njihovo venčanje nije bilo moguće, te je lav otišao u hram i molio se bogovima da ga smanje kako bi mogao oženiti majmunicu.

Bogovi su ga tada pitali da li je svestan da se time odriče svog prestiža i privilegija kralja džungle, da treba dobro da razmisli, ali lav nije odustajao, jer je zbog velike ljubavi bio spreman da se odrekne svega.

Kada su bogovi videli kolika je njegova ljubav, smanjiše lava i na poklon mu ostaviše njegovo veliko i hrabro srce. Iz braka male majmunice i malog lava, rodio se pekinezer sa lavovskim telom i srcem a majmunskom njuskicom.

Ova legenda o nastanku pekinezera priča se vekovima i prikazuje u kulturnim predstavama, iskazanim kroz ples i igru kineske kulture.

U Kini je smatran za jedno od obličja legendarnog Fu psa, koji je terao duhove. Smatralo se da štiti dušu gospodara na onom svetu, te su posle smrti cara njegovi pekinezeri bili žrtvovani da bi ga štitili u zagrobnom životu.

Vekovima su žieli isključivo na carevom dvoru, poštovali su ga kao polubožansko biće, obični ljudi morali su da im se klanjaju a za krađu pekinezera sledila je smrtna kazna. Pasminu je opisala careva udovica Tsze-Hi i time je postavila prvi standard.

GRAĐA – Pekinezer je mali pas jakih kostiju, ponosnog i samouverenog stava i polaganog hoda kao da mu se nikada ne žuri. Za rasu je karakteristično da ima široka prsa pa spreda izgleda dosta teško, dok mu se trup sužava prema zadnjem delu. Vrat je kratak i debeo. Noge su mu kratke i blago zakrivljene, a šape su velike i ravne, nisu okrugle. Glava je masivna, široka i pljosnata u čeonom delu, čak je i lice je plosnatog izgleda. Njuška je ravna i široka, a nos kratak, širok i crn. Nozdrve su širom otvorene. Oči su mu velike, okrugle i široko razmaknute, tamne i sjajne. Uši su nisko postavljene, jako razmaknute, kao i oči. Usne su pljosnate, a jezik i zubi ne smeju biti vidljivi. Jaka donja vilica je obavezna. Rep je visoko usađen, čvrsto nošen, neznatno zavijen preko leđa sa bilo koje strane, duge paperjaste dlake. Visina kod ove rase varira od 15 do 25 cm, težina – od 1,5 do 6 kg.

DLAKA – Duga i prava sa obiljem grive koja se produžava preko ramena obrazujući pelerinu ili okovratnik tj volane oko vrata. Podlaka je veoma gusta. Dlaka na ušima, nogama, butinama, repu i prstima je je paperijasta o veoma obilna. Dopuštene su sve boje osim crvenkasto smeđe i bele.

TEMPERAMENT – Pametan, samouveren i svojeglav. Ovaj mali pas sa stavom uživa da se šepuri i privlači pažnju. Mnogi znaju biti veoma posesivni, a kod nekih pasa zaštitnički instikt nekada može prerasti i u agresivnost.

S obzirom na to da je tvrdoglav i svojeglav, za dresuru treba dosta strpljenja, piše njuska.com.

Oprezan je i neustrašiv, robustan, međutim iako pas za razonodu odličan je pas čuvar. Pekinezeri se uglavnom dobro slažu sa decom, ali treba biti oprezan jer ovi mali i krhki psi mogu biti veoma osetljivi na grubost dece.

Pekinezeri mogu biri veoma nezavisni, ali im je uvek potrebna pažnja. Ovi psi su veoma privrženi porodici. Nije mu potrebno puno prostora, a u zatvorenom i nije previše aktivan. Pekinezerima ne treba puno vežbe ali su im potrebne redovne šetnje.

NEGA – Njegovo dugačko duplo krzno trebalo bi češljati skoro svakodnevno. Posebnu pažnju treba posvetiti zadnjem delu gde dlaka brže gubi sjaj. Zubi takođe zahtevaju redovnu negu i čišćenje. Zbog svog kratkog nosa, ne podnosi ekstremne temperature. Uz pažljivu negu i kvalitetna ishranu ovi psi mogu doživeti duboku starost.