Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto su pudle tako posebne?

Pitate se da li možete da nađete psa koji lepo izgleda, pametan je i lako se trenira? Ako volite eleganciju, imamo pravi izbor za vas, a njeno ime je pudlica. Pravi, verni, odani ljubimac koji će vam odgovarati u svakoj situaciji, bilo da ste sami, imate partnera ili ste u braku. Jednostavno, pudlica je odgovor na sva pitanja.

Možda niste znali, ali pudlica je odličan lovac na tartufe. Pudlica za lov na pečurke je dobila naziv “tartufi” pudla. Ova vrsta je u Engleskoj, a kasnije i u Španiji i Nemačkoj, vođena u lov na pečurke, odnosno, tartufe.

To se dešavalo pre prasića i drugih pasa, koji se danas koriste u ove svrhe. Pudlica je bila pogodna za lov, jer nije uništavala tartufe pri kopanju, za razliku od drugih životinja. Jedino ova vrsta pudlice ne voli kupanje u vodi. Kasnije je ukrštena sa terijerom, kako bi se dobio savršen pas za lov na tartufe.

poodle lady
– Direru (Albrecht Durer) i Goji (Francisco Goya) pudlice su služile kao inspiracija.

– Pošto im dlaka nije plišana, dvoslojna, često se za njihovo krzno kaže da je “kosa”, kao kod ljudi.

– Krzno može da se uplete u dredove slično kao kod rase komondor i takva vrste pudle sa dredovima od krzna je retka i veoma skupa, kao i održavanje takve dlake.

– U Rusiji su bili “policijski psi” i čuvali su predsednika od “unutrašnjih i spoljnih neprijatelja”.

Funny-Black-Poodle-Puppy-Grooming-Pictures

– Lavlja fruzura je najčešća među pudlicama, a potiče čak iz baroka.

– Ostale frizure na takmičenjima su: engleska lavlja frizura, bikini frizura, stara lavlja frizura, frizura za bebe, moderna, kontinentalna i skandinavska frizura.

– Retko se linjaju, njihova dlaka nastavlja da raste, za razliku od dlake ostalih pasa, koja otpada.

– Koriste se u psihološkim terapijama i za vođenje slepih ljudi.

Više o pudlama pročitajte ovde