Zanima li vas šta psi misle? Nedostajemo li im kada smo daleko i kako nas pamte?

Gregori Berns, sa univerziteta Emori u Atlanti i autor knjige Kako nas psi vole, pokrenuo je novi projekat tamošnjeg odseka za psihologiju. Ponovo su koristeći uređaje za magnetnu rezonancu (MR), on i njegov tim otkrili su da psi, baš kao i ljudi, imaju posebno područje mozga koje se isključivo bavi posmatranjem i raspoznavanjem naših – lica. To je sposobnost za koju se do sada smatralo da je imaju samo primati – to jest – mi i ostali majmuni 🙂

Berns pretpostavlja da se ta sposobnost razvila tokom procesa domestikacije, odnosno – jednostavnije rečeno – evolucije vuka u psa.

pas ne laje

U svakom slučaju, sada nam je ponešto jasnija pasja izuzetna osetljivost ne samo na naše mimike već i izraze lica. Naravno, psi nas raspoznaju po mirisu, te takođe pamte i na taj način, kaže Berns, ali ovo je svakako još jedan korak dalje u proučavanju mozga psa uz pomoć MR-a koje je započelo pre samo četiri godine.

I još jedna zanimljivost: proučavanje mozga psa u svesnom stanju ne bi bilo moguće bez metode kliker treninga!

Pogledajte zanimljivo kratko predavanje Gregorija Bernsa o tome kako su naučili pse da uđu u skener i tamo miruju, o tome nedostajemo li psima kada nismo kod kuće, te novom projektu:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *