Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zamke pri davanju imena psu

Dobili ste ili kupili psa i sada razmišljate kako da ga nazovete. Ovo nije ni malo lak zadatak. posebno ako baš tada niste maštoviti. Zato ćemo vam dati nekoliko smernica, uz pomoć kojih ćete lakše izabrati ime za vašeg psa. Ime vrlo važno, kao i kod ljudi, jer ono oslikava i karakter, i morate shvatiti će ime koje odaberete za vašeg psa, pratiti vašeg ljubimca u narednih 10 do 15 godina.

Sigurno ste imali priliku da čujete mnogo imena za pse. Na našim prostorima, najčešće se psima daju strana imena i verovatno je da, ako bismo uporedili statističke podatke shvatili bi da u našoj zemlji ima više stranaca među psima nego među ljudima. Taj trend dolazi nam sa mnogim drugim stvarima sa zapada preko medija, pogotovo preko filmova i serija.

Međutim, kriterijum prilikom davanja imena ne sme da bude isključivo nekakav pomodarske – zvučni efekat, kojeg se mnogi pridržavaju u želji da svom psu daju što neuobičajenije ime. Evo i nekih kriterijuma koje moramo uzeti u obzir ukoliko dajemo psu ime.

Pravila prilikom odabira imena za pse
Ime koje izaberete za psa nikako ne sme biti zbunjujuće za vašeg psa. Ukoliko za psa izaberete neko zbunjujuće ime kasnije ćete imati problema u dresuri i treningu.

Koja imena mogu biti zbunjujuća za vašeg psa?
Ukoliko ne znate, a trebalo bi da znate psi mnogo bolje čuju samoglasnike odnosno vokale od suglasnika. Zato nikada ne treba da odaberete ime koje je vokalima slično onoj reči koju koristite kao ukor ili opomenu.

ime psa

Recimo česta zamka je ako se psu da ime Roj, a kao opomenu koristimo reč stoj. Pas će ovo razumeti kao jednu reč što svakako može da bude zbunjujuće. Kombinacije su bezbrojne i pre nego što odaberete ime izgovorite ga zajedno sa opomenama da bi se uverili kako ne zvuče isto.

Dobar način za izbor imena je i da pustite svom psu da to uradi za umesto vas. Ovako ćete možda dobiti najbolje ime koje odgovara njegovom karakteru.

Da biste to uspeli potrebno je da provedete dosta vremena sa vašim psom u igri i raznim drugim aktivnostima. Recimo u igri ili kada ga ostavite nasamo pas počne da pravi džumbus, nered i eto dobili ste ime za psa “Haos”. S druge strane, ako je pas miran, tih, povučen, možete ga nazvati “Mirko” ili “Tihi”.

Možete da napravite i listu najdražih imena i sve ih probajte melodičnim glasom na svom psu. Verujte na svako će reagovati drugačije. Ono na koje bude imao najbolju reakciju možda je ono koje mu odgovara najbolje.

Uprkos verovanju da se ime psa ne sme promeniti nikako, slobodni ste da uradite i to.

Recimo ako ste dobili ili kupili starijeg psa koji je već kod svog vlasnika imao neko ime, a ono je recimo suprotno pravilu jedan iz ovog člana odnosno slično je sa nekom komandom ukora, opomene, naravno da ćete ga promeniti.

Dovoljno je da razmislite pa da shvatite da se vaš pas odaziva na desetine imena koje vi koristite u raznim raspoloženjima: vucibatno, zavodniče, lutalice, lepotanu, nevaljalko…

Izvedenice od njegovog imena, pa da shvatite da pas nije toliko vezan za jedno ime nego više na ono kako ono zvuči. I koliko ste puta primetili da vaši prijatelji, poznanici ili slučajni prolaznici obrate se vašem psu nekim drugim imenom, a on i na to novo ime pokaže reakciju.

Sada kada znate principe i pravila za odabir imena za psa možete ga krstiti. Kako upotrebljavati ime to je već druga priča koju ćemo ostaviti za neke od narednih tekstova.