Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zadržite mace u kući, pse šetajte što kraće, a ovo su saveti za dezinfekciju dlake i šapica

Dok je savet svima da tokom vanrednog stanja svoje kretanje ograniče na minimum, posebno su zabrinuti sugrađani koji imaju kućne ljubimce.

Mačke slobodno šetaju van kuće, ali ih je nekako i moguće zatvoriti. Psi, ipak, ne mogu da funkcionišu bez redovne šetnje.

O tome kako dezinfikovati kućne ljubimce i o čemu treba voditi računa u vreme epidemije korona virusom govorila je za Radio Beograd 1 Sanja Radosavljević, volonterka udruženja za spasavanje životinja Animal Rescue Serbia.

Pse i mačke nikako ne treba prati asepsolom.

  • Mačkama, pre svega, treba da ograničimo izlaz napolje, a što se tiče izvođenja pasa, savet je da te šetnje treba da budu što kraće – pričala je.

Za pse postoji i posebno praktično rešenje – cipelice. Ako ih nemate, možda biste i sami mogli da ih napravite.

  • Bilo bi dobro da koristite one cipelice za šetnju pasa, ako ih imate. Stavite ih na šape i, nakon šetnje, ispred stana ili kuće te cipelice poprskajte alkoholom – rekla je Radosavljevićeva.

I šapice bi trebalo prebrisati alkoholom, a što se tiče same dlake, potrebno je samo orositi je alkoholom uz pomoć raspršivača.

Nikako ne utapajte i ne kupajte kućne ljubimce u asepsolu ili bilo kakvom dezinfekcionom sredstvu – dodaje.

Inače, imali cipelice ili ne, psi bi trebalo da budu na povocu, pod vašom kontrolom, kako im se ne bi dozvolilo da suviše njuškaju po terenu, jer se tu mogu naći i ostaci ljudske pljuvačke.

A što se tiče maženja i ljubljenja – budite obazrivi.

  • Nakon svakog kontakta sa vašim kućnim ljubimcem bi trebalo da operete ruke. Ljubljenje, grljenje pasa i spavanje u krevetu je nešto što se inače ne preporučuje, tako da to svakako izbegavajte – kazala je Radosavljevićeva.

Nema dokaza da psi i mačke mogu da se zaraze korona virusom.

  • Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije koji su nam dostupni, nije dokazano da bi ljubimci mogli da obole od ovog virusa, ali pojačana higijena je potrebna da biste zaštitili sebe – navodi sagovornica.
  • Telegraf