Za uspeh na izložbama: stavovi i hod psa

Kao anatomsko savršenstvo psa, tako su i pouzdan izgled, stavovi i pokreti, način na koji se pas kreće, kao i njegova originalnost od ključnog značaja pri ocenjivanju. Kao izlagač morate biti pre svega sigurni u sebe jer se na psa prenose ljudska raspoloženja i strahovi.

 

Uplašen i nesiguran vlasnik će sa svojim psom pružiti u ringu sliku bez sjaja i odigrati monotonu predstavu, kako u očima sudije, tako i publike.

Način na koji se pas kreće važna je stvar u ringu. Određivanje brzine hoda, kao i pronalaženje ispravnog ritma zahteva određenu vežbu. Dužina povodnika igra važnu ulogu pri kretanju; kratak povodnik, kod nekih pasa može smanjiti pokrete ramena ili skratiti korak. Da bi što bolje prikazali psa eksperimentišite kod kuće sa gledaocem koji će pomoći.

Uskladite svoj korak sa kretanjem psa, ali ga nikada nemojte oponašati jer to neće izgledati prirodno. Potrudite se da u ringu, ispred sebe, osigurate dovoljno prostora da vi i pas ne biste “skraćivali korak”. Takođe, pazite na neravan teren koji bi mogao promeniti hod psa.

Kada psa treba voditi ka sudiji i od njega, najbolje je koristiti “skraćeni korak”; tada je važno obratiti pažnju da se pas kreće pravo.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *