Za neupućene: šta je CAC, a šta CACIB?

Vlasnici pasa koji svoje pre vode na takmičenja zarad ocene ili titule, jer su njihovi psi iz vrhunsog legla dobro poznaju i barataju sa terminima CAC, CACIB… pa se sa razlogom pohvale prijateljima ili drugim vlasnicima pasa koju titulu je osvojio njihov pas. međutim postoje i oni vlasnici koji imaju pse samo kao kućne ljubimce i nije im bitno da da im psi imaju neku od titula. Ovi vlasnici, ali i osobe bez psa često ne znaju ili ne razumeju pojmove šta je CAC, CACIB, BOB…

izlozbe pasa

Najjednostavnije objašnjenje je da je:

– CAC izložba je izložba na državnom nivou, a CACIB izložba na međunarodnom.

– CACIB izložba je važnija I strožija u odnosu na CAC jer su tu prisutne I međunarodne sudije. Mada se I na CAC izložbama mogu pojaviti sudije iz inostrantva.

Psi se po FCI standardime dele na 10 FCI grupa.

Grupe se sastoje od različitih ,sličnih rasa.

Svaka rasa se dalje deli na razrede po starosti:
1. Štenad (3-6 meseci)
2. Razred najmlađih pasa (6-9 meseci)
3. Razred mladih pasa (9-18 meseci.)
4. Međurazred (15-24 meseci.)
5. Otvoreni razred (od 15 meseci)
6. Razred radnih pasa (od 15 meseci.)
7. Razred prvaka (od 15 mj.)
8. Veterani (stariji od 7 g.)

Svaki razred se dalje deli na mužjake I ženke.

Ako je pas na CACIB izložbi, može osvojiti kanidaturu I CAC I CACIB. Dok na CAC moze osvojiti samo nacionalnu kandidaturu..

Pobjednici razreda (oni koji su dobili CAC-eve) se bore za CACIB. Posebno mužjaci, posebno ženke. Mužjak koji je pobedio u otvorenom razredu bori se protiv prvaka u međurazredu, razredu prvaka I u razredu radnih pasa. Jednog od njih kinološki sudija će proglasiti pobednikom. Kinološki sudija će pobedniku dodeliti CACIB – potvrdu o podobnosti za međunarodno prvenstvo u lepoti, uz uslov da taj pas pokazuje posebne odlike. Znači, ne mora ga dodeliti, ali obično to uradi. Isto to važi I za ženke.

CACIB mužjak i CACIB ženka bore se za BOB (best of breed), odnosno prvaka rase. Ko pobedi dobija BOB i kasnije se bori sa svim rasama u određenoj grupi za BOG (best of group), odnosno najboljeg u FCI grupi. Zatim, kao kruna dolazi takmičenje za BIS , odnosno najlepšeg psa izložbe, gde se takmiče svi pobednici.

Štenad dobijaju samo opisne ocene, za njih može postojati takmičenje za najlepšeg mladog psa,odnosno štene izložbe gde ulaze svi ocenjeni ocenom ,,vrlo perspektivan’’.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *