Za neke pse kratka šetnja nije dovoljna! Evo kako da da ga fizički izmorite

Psi su životinje sa puno energije kojim je neophodna dnevna stimulacija kako bi ostali zdravi i u formi. Nažalost, mnogi ljubimci provode svoj život sedeći ili ležeći zahvaljujući manjku aktivnosti. Mnogi vlasnici veruju da je dovoljno da puste psa napolje, ostave ga u dvorištu ceo dan. Mogu da se istrče ali ne mogu da vežbaju sami.

Za neke pse kratka šetnja na povodcu nije dovoljna. Iako to može da bude dobra vežba za vas i blagodetna za vašeg psa, s obzirom da se socijalizuje sa drugima, može biti nedovoljno da zadovolji potrebe za fizičkom aktivnošću. Pri tome, pravilno vežbanje sa psom ne znači da ćete potrošiti puno vremena ili da ćete se i vi fizički izmoriti.

Postoji nekoliko jednostavnih načina da vaš pas dovoljno vežba i da oboje uživate u aktivnosti.

Šetnje

Kada pomislite na vežbanje psa, verovatno prvo pomislite na šetnju. Nekim psima je neophodna šetnja od najmanje pola sata dnevno a mnogima je potrebno i više, zavisno od starosti, rase i temperamenta. Dodatno, promena sredine dodaje mentalne stimulacije kao i fizičku aktivnost.

 

Igre u dvorištu

Ukoliko imate dvorište bilo koje veličine, možete da se igrate i kod kuće. Neke igre zahtevaju manje vašeg učešća, kao na primer bacanje loptice ili povlačenje igračke na konopcu. Psi vole da povlače predmet koji drži vlasnik ili drugi pas. Možete da postavite i prepreke za preskakanje od predmeta iz kuće. Počnite polako i zaustavite igru kada primetite da je pas umoran kako bi ste izbegli povredu.

Igra sa drugim psima

Ako imate samo jednog psa koji voli druženje sa drugim psima, omogućite mu priliku da se socijalizuje tako što ćete ga odvesti u park ili organizujte susret sa drugarima.

Vožnja bicikla i rolera, džoging

Neki psi po prirodi uživaju da vas prate u vožnji biciklom ili rolerima, dok džogirate. Nekim psima je potrebno privikavanje na ovakve vrste aktivnosti. Svi ovi sportovi su kao i šetnje, ali u većoj brzini. Dozvolite psu da uhvati korak sa vama kako ga ne biste vukli.

Plivanje

Neke rase po svojoj prirodi uživaju u plivanju, ali nisu svi psi prordni plivači. I oni koji ne znaju mogu da se nauče. Kako bi ste pripremili svog psa za ulazak u vodu, poigrajte se u plićaku. Kada procenite da je pas siguran u sebe počnite da bacate igračku sve dalje u vodu. Ne terajte psa u dubinu dok ne budete sigurni da zna da pliva.

Mentalne aktivnosti

Uz fizičke aktivnosti, izazivajte psa sa igrama koje zahtevaju razmišljanje kao što su slagalice, skrivanje nagradica ili potragu za obrokom. Ovo može biti korisno u danima kada ne možete da puno izlazite ili ako želite da angažujete psa koji nema potrebe za većom aktivnošću.

Zašto je fizička aktivnost pasa važna

Fizička aktivnost je bitna za fizičko zdravlje vašeg ljubimca, obezbedjuje mentalni razvoj. Psi koji su aktivni često imaju i bolje ponašanje. Ako vaš pas uništava stvari, prebire po smeću, hiperaktivan je, skače na ljude, laje ili kevće, verovatno mu nedostaje fizičke aktivnosti.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *