Za 300 pasa kupuju 7.600 povodaca!

Gradsko preduzeće „Zoohigijena i veterina“ potrošiće 2,1 milion dinara na kupovinu povodaca za pse.

 

Za taj novac JKP „Zoohigijena i veterina“ može da nabavi čak 7.600 povodaca. Direktor „Zoohigijene“ Aleksandar Bursać potvrdio je za „Blic“ da planiraju do kraja godine da potroše 2,1 milion iz budžeta firme za povoce. Novac za povoce, kao uostalom i za sve ostalo što kupuje „Zoohigijena“, stigao je direktno iz budžeta grada, odnosno Novosađana koji se, s druge strane, žale da od pasa lutalica ne mogu da žive.  „Zoohigijena“ je već počela s kupovinom ove opreme za pse. Sklopila je ugovor za kupovinu 1.000 povodaca s davilicom, vredan 275.000 dinara. To je naišlo na kritiku nevladinih organizacija.

– Kupili su 1.000 povodaca, a brinu o 300 pasa. Ne vidim zašto bi im trebalo toliko. To je još jedan primer neracionalnog trošenja novca – kaže izvor iz NVO koji je želeo da ostane anoniman.
Kupovinu velikog broja povodaca Bursać pravda stalnom potrebom za novim.

– Ti povoci nisu doživotni. Svaki dan imamo priliv novih pasa i povoci se kidaju i raspadaju. Ove godine ćemo potrošiti sav novac koji je grad izdvojio za preduzeće – kaže Bursać. Naš izvor kaže da je sporno što je preduzeće kupilo povoce s davilicom.

– „Zoohigijena“ se predstavlja kao humano preduzeće, a nabavlja takvu opremu – kritikuje naš izvor.
Bursać, međutim, kaže da su kupljeni povoci od kanapa, a da davilice služe da bi se psi bolje kontrolisali.
– Da smo hteli da nabavljamo lance koji bi nam znatno duže trajali, optuživali bi nas da smo nehumani. Davilice služe da bi se psi bolje ponašali – kaže Bursać. Prema njegovim rečima, grad je prepoznao da „Zoohigijena“ dobro obavlja posao. On tvrdi da u preduzeću nema nehumanog odnosa prema psima i nenamenskog trošenja.

Podsetimo, „Zoohigijena“ je nedavno dospela u žižu javnosti kada je otkriveno da psi iz novosadskog prihvatilišta završavaju kod domino dame u Nemačkoj, koja ih dalje prodaje. Iz ovog preduzeća demantovali su tvrdnje o prodaji i rekli da će na izložbi mešanaca koju organizuju biti psi koji su navodno završili u inostranstvu.

 

Izvor: Blic

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *