Volite svog psa? Nemojte ga oblačiti

Vlasnici koji svojim prima stalno oblače i kaputiće, džempere i sličnu garderobu nesvesno mogu svoj ljubimca da uvale u ozbiljan problem, upozoravaju veterinari, prenosi portal Mondo.rs.

Uprkos tome što veterinari kažu da životinjama garderoba nije potrebna, istraživanja pokazuju da oko 80 odsto vlasnika svoje ljubimce oblači.

Stručnjaci sad upozoravaju da trenje odeće o kožu izaziva neprijatnost, može izazvati pregrevanje, a kad oblačite ljubimca to može biti i izvor ozbiljnog stresa za životinju.

Kompanija za osiguranje Direct Line Pet Insurance koja je sprovela istraživanje, anketirala je više od 1.300 vlasnika kućnih ljubimaca, i utvrdila da većina vlasnika (81 odsto) ima kaputić za psa. Trećina ih ima odelca koja reflektuju svetlost i pse čine uočljivijim (31 odsto), a svaki peti je svom psu nabavio džemperić.
Primarni motiv za oblačenje psa uvek je (hteo to vlasnik da prizna ili ne) to što nama izgledaju “slatko”, jer – većini rasa bilo kakva odeća nije potrebna.

Najčešći problemi sa kožom najboljeg čovekovog prijatelja su, kažu veterinarski podaci, atopijski dermatitis, hronična oboljenja kože povezana sa alergijama, zapaljenski procesi i alergije izazvani buvama.

“Vlasnici bi trebalo da budu svesni da psa svaki put kad ga obuku izlažu riziku od iritacije kože”, upozorava veterinar dr Endru Frensis, prenosi “Hafington post”.

“Problemi sa kožom ujedno su i jedan od najčešćih razloga zbog kojih se vlasnici obraćaju veterinaru za savet, a iako se oni u najvećem broju slučajeva relativno jednostavno rešavaju, mogu da izazovu i ozbiljnije tegobe ukoliko potraju.”

Vlasnici bi trebalo da budu svesni da je pod normalnim okolnostima malo verovatno da će njihovom četvoronožnom prijatelju biti hladno, i da im, ukoliko vremenski uslovi nisu ekstremni, odeća zapravo ne treba.

Bez obzira na to što će svaki veterinar objasniti vlasnicima sve ovo, 78 odsto ljudi pse ipak oblači da bi ih “zaštitilo od loših vremenskih uslova”, 53 odsto “da im ne bude hladno”, svaki deseti vlasnik svog ljubimca oblači da bi “izgledao slatko”, a sedam odsto vlasnika garderobu za svog ljubimca doživljava kao sopstveni “aksesoar”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *