Vojvođanski pulin ponos ravnice

Obično se pastirski psi povezuju sa brdsko-planinskim predelima i krajevima gde se mahom ljudi bave stočarstvom i uzgojem ovaca. Međutim, i Vojvodina ima čime da se pohvali kada je reč o pastirskim psima, a to je vojvođanski pulin. Reč je o izuzetnom pastirskom psu. Radi se vrlo hrabrom, inteligentnom i veselom psu, koji kada zatreba zna da bude i veoma žustar. Ono po čemu je još prepoznatljiv je i to što obožava društvo vlasnika i ljude generalno.

Vojvođanski pulin je u pravom smislu reči pravi pastirski pas i kada tera sitnu, ali i kad čuva krupnu stoku. Nisu preterani lajavci, ali kad zatreba ne libe se ni toga.

Poreklo

Poznavaoci ove rase psa kažu da je predak vojvođanskog pulinašpic odnosno sojenički pas severnog tipa.

Ova rasa pasa potiče od panonskih rasa pasa pastira, a najsličniji su mi mađarski odnosno hrvatski ovčari. Za njihov opstanak i danas može da se zahvali migracijama nomada i njihovih stada. Interesantno je da ova rasa nije nešto preterano menjala svoj izgled od davnina do danas.

Karakteristike

Prvo što upada u oči kod vojvođanskog pulina je njegova špicasta glava sa krupnim tamnim očima, zatim špicaste uši koje su visoko uzdignute i pravilno telo prekriveno crnom ili belom dlakom.

On je srednjeg rasta, ali više naginje ka velikim rasama. Rep mu je visoko usađen i uspravan. Najčešće su crne i bele boje, ali ima ih i u žutoj i sivoj.

Bez obzira na to koje su boje, jedna boja uvek dominira.

Temperament

Vojvođanski pulin veoma poštuje i voli svog vlasnika, spada u vrlo inteligentne pse i veoma je odan svom gazdi. Narav mu je oštra, vrlo je izdržljiv pas, a potrebno mu je puno prostora zbog viška energije i aktivnosti koju ima.

Ukoliko ne bi imao gazdu, mogao bi da preživi i bez njega, jer je vrlo snalažljiv.

Vojvođanski pulin ne voli sputanost, odgovaraju mu široka prostranstva, jer je veoma brz i voli da trči, pa zato je odličan čuvar stada, kako ovaca, tako i konja, krava, pa čak i koza i svinja.

Ono što je takođe karakteristično za rasu je zahtevnost po pitanju slobode, jer konstantno traže prostranstva kako bi trčali.

Iako je reč o ravičarskom psu veoma dobro se snalazi u prostoru, a i specijalista je za prepoznavanje svog stada. Vojvođanski pulini stado i pastira gledaju kao čopor odnosno porodicu. Brzo uče komande a razumeju reči “teraj”, “oteraj” i “doteraj”.

Osobe koje imaju veća stada ovaca trebalo bi da imaju dva pulina, dok jedan pas može sad da čuva strado od 200 grla.

Veoma su otporni i zdravi psi, retko se razboljevaju, a njihov životni vek traje od 9 do 11godina.

Ukoliko planirate da se bavite stočarstvom, a živite u ravnici, pa čak in a planini nećete pogrešiti ako se odlučite za vojvođanskog pulina.

Autor fotografije: Uzgajivačnica pulina Konstantin Novoselac, Kovilj/ izvor: Fejsbuk

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *