VIDEO: Kakav bi svet bio kada bi psi mogli da pričaju?

“Kakav bi svet bio kada bi psi mogli da pričaju?”, pitala se Melodi Džekson, “i ne samo naši ljubimci kod kuće, već i policijski, vatrogasni, spasioci, psi koji pomažu slepima”. Ne, ovo nije ideja za novi film sa naučnofantastičnom fabulom, već je ovo legitimno pitanje koje je sebi postavila programerka sa Džordžija Tek instituta, koja pokušava da uvede inovacije u komunikaciju između pasa i ljudi.

Ova naučnica već sada privodi kraju svoj prvi idejni projekat, kompjuterizovani prsluci za pse, kako bi u slučaju nužde odmah mogli da povlačeći ručku na prsluku koja će aktivirati glasovnu poruku: “Treba da pođeš sa mnom”. Naravno, ovo nisu odevni predmeti za bilo kakve pse, već za specijalizovane, dresirane.

pozitivan-efekat-ljubimaca-na-zdravlje-ljudi-petface1-e1448529401244

Za to vreme, na otvorenom univerzitetu SAD-a, proučavaju se interaktivne tehnologije napravljene za životinje sa ciljem da poboljšaju i njihov i ljudski život. Na primer, grupa stručnjaka izumela je napravu za pse uz pomoć koje mogu da dijagnostikuju kancer (rak). Naprava meri vrednosti koje ulaze kroz pseće čulo mirisa, i pretvara ga u jasan signal koji čovek može da prepozna. Takođe, radi se i na tome da se kvake, česme i ostale kućne spravice, bitne i našim ljubimcima, prilagode i njima za jednostavnu upotrebu.

Pored ovih tehničkih inovacija, kako prenose strani mediji, brojni istraživački timovi su počeli da se bave i sistemima pomoću kojih ćemo moći najverovatnije da komuniciramo i sa delfinima.

– Poenta cele priče je da će sa pravim interfejsom životinja biti u stanju da nam kaže sve, pa čak možda i kako se oseća – kaže se u ovom izveštaju.

A mi kažemo: DOBRODOŠLI U BUDUĆNOST!

Pogledajte VIDEO

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *