Vi jedete, a pas molećivo gleda? Evo kako to da sprečite

Šta radite kada uđete u kuću i osetite miris najdraže hrane? Verovatno automatski krenete prema kuhinji, posebno ako ste gladni. Većina pasa uživa u istoj hrani kao i mi, pa ne iznenađuje što i njih privuče ugodan miris.

Međutim, većina vlasnika pasa ne voli kada sednu za sto, a u njih ispitivački gleda pas pogledom punim nade i još uz to slini. Ne možete zapravo kriviti psa što moli kod stola, ali možete promeniti njegovo ponašanje tako što ćete primeniti jednu ili obe ove taktike:

1. Sprečite moljenje tako što ćete ograničiti pristup psa stolu
2. Naučite psa da radi nešto drugo, na primer da sedi na određenom mestu dok ne završi obrok

Sprečite problem

Ponekad je najlakše rešiti problem tako što ćete sprečiti da nastane. Ako želite da vas pas ostavi na miru dok jedete, držite ga zatvorenog u drugoj prostoriji. Dajte mu igračku za žvakanje, hranu ili nešto drugo što će ga animirati dok vi jedete.

Ako želite da vaš pas ostane u istoj prostoriji s vama dok jedete, ali bez dangublljenja pored stola ili slini po vašim cipelama, možete koristiti uzicu da ge zadržite na određenom mestu. Neka mesto za psa bude udobno, stavite mu njegov krevet ili ćebe. Pre nego sednete za sto, odvedite psa do njegovog ležaja, zavežite ga i dajte mu nešto što će ga animirati. Kada završite s jelom odvežite psa. Sve dok psu dajete ukusnu poslasticu s kojom će se zabavljati dok vi jedete, uživaće da boravi na svom mestu za vreme obroka.

Naučite psa da ostane na mestu

Ako ne želite da zatvarate psa ili da ga vežete za vreme obroka, naučite ga da ostane na određenom mestu. Ova veština bitće vam korisna i u drugim situacijama. Ako gledate film s prijateljima i želite da se vaš pas sam zabavi, možete mu reći da ode na svoje mesto i date mu kost za žvakanje. Ili ako pas skače na posetioce, svaki put kada zazvoni zvono na vratima kažite psu da ode na svoje mesto i čeka.

Dodatni saveti

Ako ne želite da pas moli za stolom, ne dajte mu ostatke s tanjira. Ako ponekad dobije ukusan zalogaj kada zalaje, zacvili ili bulji u vas dok jedete, stalno će pokušavati tu taktiku kada sednete za sto.

Neki ljudi se brinu da će, ako hrane pse “ljudskom hranom” (svim osim pseće hrane i poslastica) podstaći moljakanje kod stola. Ali kada učite psa novim veštinama ili rešavate neki poremećaj u ponašanju, koristeći se hranom velike vrednosti kao što je komad piletine, sira ili hot doga možete ubrzati proces učenja. Srećom, psi mogu naučiti vrlo specifična pravila. U redu je ako im ponekad date hranu koju jedete, ali je važno da to nikada nije sa stola kako bi pas naučio da nikada ništa ne dobije u tom kontekstu.

Izbegavajte da vičete na psa ako moli za ostatke ili ako laje za hranu dok jedete. Pridavanje bilo kakve značaj, čak i ako je negativna, može uveriti psa da nastavi da moli. Umesto toga, pre nego što sednete za sto zakačite mu laganu uzicu za ogrlicu. Čim vaš pas počne da laje ili cvili, uzmite uzicu i odvedite psa iz prostorije. Neka u prostoru u kojem ga ostavite nema ništa zabavno, nikakve igračke ili stvari za žvakanje. Nakon nekoliko minuta možete ponovno pustiti psa. Ponovite postupak svaki put kada pas počne da cvilli ili laje za hranu. Ako ste uporni i dosledni, pas će naučiti da moljakanje rezultira udaljavanjem od onoga što najviše želi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *