Veterinari: Ukoliko volite psa prestanite da mu dajete koske

Još uvek ima vlasnika pasa, posebno u seoskem sredinama koji smatraju da su koske odlična hrana za psa. Ipak, sa ovim mišljenjem ne slažu se stručnjaci koji upozoravaju da koske mogu da ubiju kućnog ljubimca!

Brojne generacije pasa grickanje slatkih kosti doživljavaju kao omiljenu zanimaciju, isto kao i trčanje ili lajanje na poštare, veterinari su upozorili da bi s tom praksom trebalo stati, piše britanski “Telegraf”.

Razlog za to je vrlo jednostavan – kosti bi mogle da ih ubiju.

Naime, veterinari iz udruženja PDSA su u praksi videli desetine, ako ne i stotine pasa koji su doživeli trajna oštećenja probavnog trakta zbog manjih ili većih komadića kosti. Mnogi od njih su zbog komplikacija i uginuli.

kost1

Tako veterinarka Rebeka Ašman ne preporučuje da se psima daju kosti kao poslastice, jer im kosti stvaraju smetnje ili blokade zbog gutanja komadića ili komada kosti. Da bi se oni odstranili, nekad je potrebna i operacija, a nekad su oštećenja tolika da ni operacija ne može da spasi psa.

Veterinari su, takođe, istakli da se upozorenje odnosi i na kuvane kosti koje mogu biti jednako opasne i za vaše pse i mačke.

Neki od proizvođača pseće hrane su ovakve slučajeve ozbiljno shvatili i zatim su prestali prodavati prirodne kosti za pse zbog rizika za životinje.

One Comment

  • Nemanja

    Ne treba biti isključiv po ovom pitanju. Na osnovu svog višegodišnjeg iskustva u čuvanju pasa i kontakta sa stručnjacima i drugim iskusnim vlasnicima pasa, saznao sam da su mnoge kosti opasne po zdravlja pasa, ali nisu sve. Osnovno pravilo je ne davati termički obrađene kosti (ostatke sa stola), šuplje i cevaste kosti, kao i sve svinjske kosti. Najbezbednija su pileća leđa, kost od belog mesa, juneći/goveđi grkljan, juneći/goveđi rep i velika juneća/goveđa kost. Ove kosti u svežem stanju ne sadrže ništa što bi moglo da povredi psa i zato je krajnje pristrasno tvrditi da su “sve kosti opasne jer mogu da ubiju psa”. Na stranu to, što lično mislim da današnji veterinari isključivo iz ličnog interesa zagovaraju industrijsku hranu i šire strah od svega što nije industrijsko.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *