Zašto pas krije hranu?

Često pronalazite ostatke hrane i kosti koje ste dali vašem psu, iza ormana, ispod jastuka, na krevetu, u kupatilu i drugim mestima o kojima niste ni sanjali, pa ste se verovatno i pitali zbog čega psi kriju ostatke hrane i kosti. Doduše, to češće rade, oni koji žive u dvorištu kuća, ali ni ovi u stanovima nisu operisani od ove radinosti.

Ukoliko ste mislili da je to igra za njega grdno se varate, jer to je za psa nasleđeni instikt za preživljavanje, koju su primenjivali i njihovi preci kako bi plen koji su ulovili sakrili od ostalih životinja.

Preživljavanje u divljini
Pre nego što je postao pripitomljena životinja, psi su bili divlje životinje koje su lovile na sličan način kao i vukovi danas. Prednost lova u čoporima bila je u tome što su mogli da se kreću u različitim pravcima kako bi pronašli plen.

kost txt

Ukoliko bi naišli na veliku životinju onda su se psi udruživali kako bi je savladale. Ako bi “oborili” bizona, losa i neku drugu veću životinju, nisu odmah mogli sve da pojedu, pa bi ostatke sakrivali dalje od ostalih pasa kako bi imali kasnije šta da jedu.

Gomilanje viška hrane
Kada je bilo previše hrane, divlji psi su tada znali da su morali da sakriju ostatke kako bi imali šta da jedu kada bi im bilo teško da dođu do drugog plena.

Zakopavanje kostiju
Kandže i šape su pogodne za kopanje, pa su još divlji psi uvideli za zakopavanjem ostataka plena smanjuju mogućnost da im druge životinje uzimaju hranu. Psi zakopavaju kosti ne samo da bi ih sačuvali od drugih životinja, već i da bi ih sačuvali od sunca kako se ne bi pokvarile.

Pripitomljeni psi, kada ih vlasnici dobro hrane, retko se služe taktikama svojih predaka i zakopavanjem kostiju. Neke rase su međutim, više sklone gomilanju hrane od drugih. Ako mu dajete previše ili ako mu obroci nisu česti, vaš pas će početi da planira za budućnost i počeće da krije hranu. Ponekad i plastične kosti mogu biti dovoljne da se kod psa pokrene impuls za gomilanjem hrane.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *