Velški korgi kardigan

Među najstarijim pastirskim rasa, Velški korgi kardigan se odlikuje svojim dugačkim repom koji podseća na rukave čuvenog kardigan džempera.

Velški korgi kardigan danas se uglavnom ne koristi za čuvanje stada iako i dalje poseduje instinkt za taj posao. On je pravi porodičan prijatelj i izložbeni pas sa prilagodljivom ličnosti i odgovornom prirodom. Često ćete danas pronaći da Velški korgi kardigan živi sa vlasnicima konja, koji cene njegovu pomoć pri ubacivanju svojih konja u prikolice.

Velški korgi kardigan može biti manje društven i više teritorijalan od svog rođaka Pemproka. Veran svom nasleđu, Velški korgi kardigan je oprezan pas čuvar i često ćete ga videti kako je rezervisan prema osobi koju ne poznaje dovoljno dobro. Očekujte da laje i na najmanji miris ili zvuk koji mu se čini neobičnim.

On je veliki dečiji prijatelj, a njegova inteligencija čini ga izuzetno lakim za dresiranje. Takođe, Velški korgi kardigan  je nezavisan mislilac i često će odabrati da uradi stvari na svoj način.

 

cardigan-welsh-corgi_02_lg

 

Kao što smo rekli, Velški korgi kardigan voli decu, ali njihov instinkt često ih motiviše da se prema njima ponašaju kao prema stadu, i može se dogoditi da nekada gricnu decu za noge ili gležnjeve. Oni mogu brzo da nauče da takvo ponašanje nije dozvoljeno.

Kao i svakom psu, Velškom korgi kardiganu je potrebna rana socijalizacija – izloženost različitim ljudima, znamenitostima, zvukovima i iskustvima – idealno pre nego što napune četiri meseca. Socijalizacija pomaže da se osigura da vaš Velški korgi kardigan odraste u pravog pas koji će zasijati u punom sjaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *