Večita dilema: povesti psa na odmor ili ga ostaviti u pansionu?

Bliži se sezona godišnjih odmora, a mnoge vlasnike već boli glava šta da rade sa svojim psima, da li da ih vode sa sobom ili da ih ostave. Ako ih povedu, razmišljaju često kako će psi podneti put i kako će se ponašati na odmoru, a ako ih ostavljaju razmišljaju da li ih ostavljaju u pravim rukama. 

Mogućnost privremenog smeštaja pasa u specijalizovane hotele ili pansione postoji i u našoj zemlji. U ovim pansionima o životinjama brinu stručnjaci, a obezbeđene su im odgovarajuće nega i pažnja. Od vlasnika se očekuje da, pored dokumenata ljubimca, u pansionu ostave i podatke o njegovim navikama i osobinama.

pas odmor

Putovanje

Putovanje na odmor s kućnim ljubimcem ne mora da bude stresna avantura. Važno je pripremiti se unapred, poneti sve što je ljubimcima potrebno, poštovati pravila destinacije na koju odlazite, informisati se unapred šta gde možete da očekujete. Sa ljubimcima možete putovati raznim prevoznim sredstvima, ali je, svakako, najopuštenije putovanje kolima. Pas mora biti vezan, smešten na zadnjem sedištu, a manji psi i mačke mogu se smestiti u korpu ili kavez. Mnogi psi tokom vožnje pate od mučnina, pa se vlasnicima savetuje da im pre puta daju lek protiv mučnine, koji ima i blago sedativno dejstvo. Prilikom vožnje psi bi trebalo da budu pored zatvorenog prozora, a veoma je važno praviti redovne pauze za šetnju, otprilike na svakih 300 km. Nemojte ostavljati ljubimce same u kolima, posebno ako su parkirana na suncu.

Kad je avion u pitanju, potrebno je proučiti pravila kompanije s kojom letite. Ljubimci, naravno, plaćaju kartu, voze se u posebnim kavezima u bunkeru aviona, a neke kompanije dozvoljavaju nošenje malih pasa u ručnom prtljagu.

Sa ljubimcima možete putovati raznim prevoznim sredstvima, ali je, svakako, najopuštenije putovanje kolima.

Na destinaciji

Ako ste se odlučili za odmor s ljubimcem, raspitajte se unapred koji hoteli ili apartmani dozvoljavaju boravak životinja, i pod kojim uslovima. Informišite se i o lokalnom veterinaru, obavezno ponesite lekove za prvu pomoć, zaštitu od UV zračenja namenjenu životinjama. Prilikom boravka na moru važno je znati na kojim plažama je dozvoljeno uvođenje pasa. Na plaži treba voditi računa o ponašanju psa, kao i o tome da što više vremena provodi u hladovini. Posebno je važno paziti da pas ne guta slanu vodu, da se istušira mlakom vodom nakon svakog ulaska u more, kao i da mu posle boravka na plaži pregledate i očistite šape. Prilikom boravka na planini preti opasnost od krpelja, pa je potrebno češće i detaljnije psu pregledati kožu i dlaku. Ishrana ljubimaca na odmoru trebalo bi da bude ista kao kod kuće – uravnotežena, u redovnim obrocima koji se daju uvek u isto vreme.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *