Večita dilema: kuvano ili gotova hrana za pse

Psi su se davno hranili sirovom hranom, ostacima hrane porodice u kojima su živeli ili hranom kuvanom posebno za njih. Danas većina ljubimaca jede gotovu, industrijsku hranu pripremljenu posebno za njih. Da li je to najbolji izbor?

Kako je proizvodnja hrane za kućne ljubimce i uopšteno lekova, igračaka i opreme ozbiljan biznis kojim se zgrće ogroman novac, jasno je da je do pravih informacija teško doći.

Ukoliko uzmemo u obzir da se istraživanja ljudskog zdravlja i bolesti provode vekovima, a još uvek na veliki procenat pitanja nemamo odgovore, teško da ćemo i na pitanje kako je najbolje hraniti psa naći egzaktan odgovor.

Dok nas veterinari, proizvođači i prodavci pseće hrane uveravaju da je upravo industrijski pripremljena hrana (najčešće suva i iz konzerve) najbolja ishrana za našeg psa, nisu retki ni napisi o tome kako upravo zbog takve hrane psi imaju zdravstvenih problema.

ishrana pasa

Navika da psu dajete svoju hranu kad god vi jedete može ozbiljno da šteti

Ono što je verovatno blizu istine jeset, da nije nužno psa hraniti isključivo najskupljom hranom, jer je to ozbiljna stavka u porodičnom budžetu. Ne želimo reći da industrijski pripremljena hrana nije dobra, ali verovatno nije neophodna samo najskuplja hrana da bismo imali srećnog ljubimca koji će dugo živeti.

Ne treba zanemariti ni druge faktore, među kojima je najvažnije koliko se pas kreće na otvorenom i kakav mu je ‘životni stil’.

Zdrava logika reći će kako psi žive uz ljude milenijumima i da su bili zdravi i sretni i dok nije bilo gotove hrane. Ipak, istina nije tako jednostavna: zagađenje životne sredine, promena životnog stila, život uz suvi vazduh zbog centralnog grejanja, hrana puna pesticida i antibiotika, meso životinja tovljenih u stravičnim uslovima, utiču i na naše i na pseće zdravlje.

Ipak, ako ne možemo sebi pomoći, nego se moramo pomiriti s time da je to cena koju plaćamo za neke druge povlastice savremenog sveta, ne bismo trebali dizati paniku ni ako naš pas ne jede organski uzgajenu i nezagađenu hranu koja je toliko skupa i nedostupna da je ne možemo ni sebi priuštiti.

Još 1995. u British Journal of Small Animal Practice (britanski magazin veterinara za male životinje) objavljen je ozbiljan članak koji govori o tome da industrijski prerađena hrana oštećuje pseći imunološki sistem i dovodi do bolesti jetre, bubrega, srca, dijabetesa, malignih i drugih oboljenja.

Koliko puta ste ćuli da vlasnika pasa kako njihovi psi neće da jedu granule, te ih hrane iz ruke. Nagovaranje psa da jede iz ruke dovešće do razmaženosti i krajnje izbirljivosti koja vam može ozbiljno poremetiti život

Nasuprot istraživanjima koja govore u prilog kuvanoj i sirovoj hrani, postoje i istraživanja koja finansiraju proizvođači pseće hrane, a koja govore upravo o tome da pseća hrana pogoduje njihovom zdravlju.

Kako se onda snaći u kontradiktornim podacima?

U svemu teba biti umeren, pa i u ishrani pasa. Verovatno je najbolji izbor hraniti psa delimično kvalitetnom industrijski pripremljenom hranom, delimično kuvanom hranom te mu ponekad dati i sirovo meso i kost (šuplje kosti ga mogu povrediti). S kostima ne treba preterivati jer mogu izazvati začepljenja probavnog sistema, a osim toga, pas u osnovi nije kostojed, nego mesojed.

Ako odlučite psu davati kod kuće pripremljenu hranu, trebalo bi da znate da je pseći digestivni sistem različit od ljudskog te da psi NIKAKO ne bi smeli da jedu šećer (nemaju enzim koji ga prerađuje, pa se šećeri talože u mišićima i oštećuju ih) kao ni ostale slatkiše, krompir, kelj, pasulj i drugu hranu koja naduvava, ali i dosta druge ljudske hrane. Najvažnije je znati da je ljudska hrana previše začinjena za pse, pre svega preslana.

Psu najviše gode kuvana piletina, ćuretina, jagnjetina, pa i kuvana riba bez kosti, a najpoželjniji dodatak je pirinač. Veterinari koje smo u Nobom Sadu pitali misle da psu neće škoditi vitamini koje će povremeno dobijati iz voća i povrća (neki psi odbijaju sve što nije meso). Povremeno kuvanje pilećih ili ćurećih vratova kao tvrde hrane, tvrde mnogi, odlična je prevencija protiv upaljenih analnih žlezda. Svaka masna hrana nije dobra za pse, pa čak i kad im dajete supu, treba voditi računa da ona bude nemasna i gotovo neslana.

Sve u svemu, ne bi trebalo verovati ni svemu što govore u reklamama niti dizati paniku, nego se treba  osloniti na to da, ako je pas uglavnom zdrav, veseo, razigran, nema problema sa kožom, varenjem i težinom, verovatno ima zadovoljavajuću ishranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *