Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Važnost izbora pravog alata za negu psa

Kao i sve ostalo, tako i nega psu treba biti prijatna, a ne mu nanosi bol. Ipak, pogrešan alat može prouzrokovati bol i dugotrajno oštećenje dlake, čak i ako to odmah ne primetite.

Ako se niste odlučili za profesionalnu osobu, možda ćete se naći u iskušenju da kupite neku jeftinu opremu iz kvartovske prodavnice iako to može biti savršeno prihvatljivo, ništa se ne može meriti s kvalitetnom opremom za uređivanje.

Jeftina se oprema može brzo pokvariti ili dati lošije rezultate od one skuplje, pa biste mogli povrediti vašeg ljubimca i povećati opasnost od gušenja ako se iskidaju komadići češlja ili trimera. Dobro rešenje bi bilo da upitate profesionalce šta oni koriste i koju četku vam preporučiju da kupite.

Baš kao što ljudima neki proizvodi mogu uzrokovati iritacije kada se šišaju i šamponiraju kosu, tako je i kod pasa bitno da izaberete testiran i siguran šampon koji neće iritirati dlaku ili kožu psa.

Dobra ideja jeste da testirate malu količinu proizvoda kako biste videli kako će reagovati i pobrinuti se da mu ne dospe u oči. Ako nas peku oči, pećiće i njih i tako nam još više otežati pokušaje da budu mirni kada ih idući put budemo prali.

alat-za-njegu-psa

Isto tako, od najveće je važnosti izabrati odgovarajuću vrstu četke, što zavisi od vrste dlake vašeg psa (npr. duga, vunasta i slično).

Neke četke nemaju gumene vrhove ili su napravljene od grublje žice, za razliku od savitljive plastike. To bi moglo ozbiljno povrediti i poseći vašeg ljubimca ako ih ne koristite ispravno.

Ako idete tako daleko da želite koristiti prenosnu sušilicu, pobrinite se da izaberete onu koja odgovara veličini vašeg psa i ima adekvatna podešavanja za jačinu grejanja. Guranje većeg psa u premalenu sušilicu može oštetiti i spaliti njegovu dlaku.

Sve u svemu, bez obzira na to radi li se o trimerima, četkama, makazama ili sušilici, provedite dovoljno vremena u potrazi za odgovarajućim alatom i poštedite sebe od od puno zbrke i neprijatnosti.