Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Ovo svakodnevno koristite, a veoma je opasno za vašeg psa

Chewing gums on blue

Prema brojnim naučnim istraživanjima, kao i izveštajima magazina “Vol strit džornal”, CBS njuz, Nejčer vorld njuz i digitalnog magazina Snopes, ksilitol iz žvakaćih guma ne samo da ima sposobnost da otruje vašeg psa, nego i da ga usmrti.

Rezultati studije pokazali su da je popularna zamena za šećer za pse čak 100 puta toksičnija od mlečne čokolade, kao i da je uzrok sve češćeg trovanja među psima u SAD.

zvaka

Toksikolog organizacije za pomoć otrovanim ljubimcima Pet pojizon helplajn navodi da je broj slučajeva trovanja ksilitolom sa 300 u 2009. godini porastao na 2.800 ove godine, s tim što treba imati na umu da 2015. nije završena i da će ih najverovatnije biti još. Samo prošle godine zabeleženo je 3.700 poziva u vezi sa trovanjem ksilitolom.

Ksilitol kod pasa, nakon unošenja u organizam, izaziva nagli nalet insulina, koji znatno podiže krvni pritisak, što može dovesti do moždanog udara, oštećenja mozga ili insuficijencije jetre, a samo žvaka ili dve dovoljne su da vaš pas postane ozbiljno bolestan.

Savet je, prema tome, vrlo očigledan – žvakaće gume i mentol bombone uvek držite na mestu koje je nedostupno vašem ljubimcu.

IZVOR: NEWSER