Zašto je bacanje štapa psu ponekad opasna stvar

Grejs Vebster, predsednica škotske podružnice Britanskog udruženja veterinara upozorila je vlasnike pasa da svojim ljubimcima prestanu da bacaju štapove jer kako tvrdi isti ozbiljno mogu povrediti psa.

Prema pisanju Gardijana povod za upozorenje je nedavni slučaj iz Škotske u kojem se psu u grlu zaglavio štap dužine 10 cm, uzrokovavši mu teške povrede. Kao alternativnu štapovima veterinari preporučuju kupovne igračke za bacanje poput loptica i / ili frizbija.

stap

 

“Bacanje štapova može uzrokovati strašne povrede koje mogu biti neprijatne za pse. Posekotine jezika i usta ili kao što je već navedeno zapinjanje dela štapa u grlu samo se neke od njih”, upozorava Vebster.

S njom se slaže i Sean Venslei, vodeći čovek Britanskog udruženja veterinara koji kaže da se slične povrede događaju na području cele Velike Britanije.

“Neke bolesti koje su posledica igranja štapom nisu odmah vidljive. Na primer, prljavština sa štapa puna je bakterija koje se iz usne duplje mogu proširiti do jednjaka ili kičmene moždine te uzrokovati paralizu”, govori Venslei napominjući kako su neki psi zbog povreda uzrokovanih “štapnim igrama “morali biti eutanazirani.

Naravno, mnogi Britanci narugali su se upozorenju rekavši kako se njihovi psi bez ikakvih posledica sa štapovima igraju ceo život

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *