Vaš pas voli da mu se baca štap? Veterinari imaju važno upozorenje

Grejs Vebster, predsednica škotske podružnice Britanskog udruženja veterinara upozorila je vlasnike pasa da svojim ljubimcima prestanu bacati štapove jer kako tvrdi štapovi ozbiljno mogu povrediti psa.

Prema pisanju Gardijana povod za upozorenje je nedavni slučaj iz Škotske u kojem se psu u grlu zaglavio štap dužine 10 cm, uzrokovavši mu teške povrede. Kao alternativnu štapovima veterinari preporučuju kupovne igračke za bacanje poput loptica i / ili frizbija.

stap pas

“Bacanje štapova može uzrokovati strašne povrede koje mogu biti neprijatne za pse. Posekotina jezika i usta ili kao što je već navedeno zapinjanje dela štapa u grlu samo se neke od njih”, upozorava Vebster.

S njom se slaže i Šin Vensli, vodeći čovek Britanskog udruženja veterinara koji kaže da se slične povrede događaju na području cele Velike Britanije.

“Neke bolesti koje su posledica igranja štapom nisu odmah vidljive. Na primer, prljavština sa štapa puna je bakterija koje se iz usne duplje mogu proširiti do jednjaka ili kičmene moždine te uzrokovati paralizu”, govori Vensli napominjući kako su neki psi zbog povreda uzrokovanih “štapnim igrama “morali biti eutanazirani.

Naravno, mnogi Britanci narugali su se upozorenju rekavši kako se njihovi psi bez ikakvih posledica sa štapovima igraju ceo život.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *