Vaš pas se prečesto češe? Evo šta su mogući uzročnici

Svrab je, kako za vlasnika tako i za veterinara, verovatno jedno od najčešćih, najkompleksnijih i najfrustrirajućih kliničkih stanja kod pasa. Zajednički je simptom za mnoge bolesti, za čije je lečenje neophodna detaljna dijagnostika kako bi se postigla tačna dijagnoza i na osnovu toga primenila adekvatna terapija.

Buve

Prisustvo buva je jedan od najčešćih uzroka svraba kod kućnih ljubimaca. Neophodna je zaštita protiv ovih parazita tokom cele godine s nekim od brojnih preparata koji se nalaze na našem tržištu. Kada se razvije alergija na ugriz buve javlja se jak svrab, alopecija (opadanje dlake) i hiperpigmentacija dominantno na mestima oko zadnjeg dela leđa, repa i perineuma.

Šugarci

U koži pasa parazitiraju šugarci koji uzrokuju progresivan, često neprestan svrab i samopovređivanje. Budući da su ti paraziti nevidljivi golim okom, za njihovo dokazivanje potrebno je raditi strugotine kože koje se gledaju pod mikroskopom. Za lečenje ovog stanja postoji efikasna terapija.

Bakterijska infekcija – piodermija

Bakterijska infekcija – piodermija. Nastaje najčešće sekundarno kada postoje predisponirajući faktori, kao npr. loša ishrana, nehigijenski uslovi života, alergije, kožni paraziti, hormonalne bolesti ili usled dugotrajnog koriščenja kortikosteroida. Bakterijske infekcije kože obično su karakterizirane prisustvom pustula, krasta, te svrabeža uz gubitak dlake.

 

Jack Russell terrier (Canis lupus familiaris) scratching, UK

Malassezia pachydermatis dermatitis

Malassezia pachydermatis dermatitis je dermatitis koji je povezan sa prisustvom gljivice M. pachydermatis, izaziva jak svrab, eritem, hiperpigmentaciju, samopovređivanje i alopeciju. Često za razvoj ovih gljivica koje se u malom broju nalaze na koži, pogoduju neke druge bolesti, te predhodna primena antibiotika i kortikosteroida.

Alergije

Alergije se kod pasa, za razliku od ljudi, ne ispoljavaju respiratornim simptomima, nego najčešće promenama na koži.

Atopijski dermatitis

Gotovo 10 % populacije pasa boluje od atopijskog dermatitisa koji predstavlja naslednu sklonost stvaranja antititela na različite alergene iz okoline. Rase posebno izložene riziku razvoja atopijskog dermatitisa su: labrador i zlatni retriver, škotski terier, zapadno škotski bieli terier, engleski i irski seter, engleski buldog, shar-pei, nemački ovčar, shih tzu. Prvi klinički simptomi javljaju se u starosti između 6 meseci i 3 godine. Ako se osjetljivost razvije na polen biljaka, karakter bolesti je sezonski.

Međutim, kada se javi alergija na grinje i kućnu prašinu tada simptomi atopijskog dermatitisa traju cele godine. Simptomi uključuju svrab različitog intenziteta, crvenilo sa sekundarnim promenama na koži u interdigitalnom području, ušima, duž trbuha, perineumu, njušci. Sekundarno dolazi do infekcije bakterijama i gljivicama. Dijagnostikuje se na temelju kliničke slike, intradermalnog testa, serološkog alergijskog testa.

Lečenje je trojako, izbegavanje alergena odgovornog za konkretno stanje, simptomatska
terapija kako bi se kontrolisao svrab i imunoterapija čiji je cilj desenzibilizacija.

pas se češe


Alergija na hranu

Alergija na hranu predstavlja osjetljivost na neku komponentu u hrani, što se ispoljava kao kožna bolest. Simptomi među životinjama jako variraju, od svraba različitog intenziteta do upale uva, upale kapaka, promena na koži čija je lokalizacija različita.

Pas je najčešće alergičan na uobičajene sastojke hrane, poput govedine, piletine, mlečnih proizvoda, pšenice, kukuruza. Bolest se najčešće javlja u starosti od 2 meseca do 14 godina.

Vaš će veterinar verovatno preporučiti adekvatnu hranu s kojom će se testirati prisustvo alergije na hranu. To je hipoalergijska hrana koja može biti komercijalna ili pripremljena kod kuće. Jagnjetina, riža, riba samo su neke od komponenti u hrani koje se čine manje alergogene. Ovakva bi se hrana morala davati nekoliko meseci (i do 3 mjeseca) pre nego se vide neki rezultati (povlačenje simptoma i prestanak svraba). Nakon toga se ponovno može vratiti hrana s kojom je životinja bila predhodno hranjena. Povratak simptoma u roku do 14 dana značilo bi potvrdu alergije na hranu i potrebu da se ta hrana eliminiše u budućnosti kao hrana vašeg ljubimca.

ces ces


Kontaktna alergija

Kontaktna alergija je kožna bolest čiji je jedan od simptoma svrab. To je stanje gde se pas senzibilizira na nešto iz okoline sa čime je u kontaktu, bilo da na tome stoji, leži ili spava. Noge i donji delovi tela su najčešće zahvaćeni promenama u vidu vezikula, gnojnih mehurića, crvenila i krasta. Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze, kliničke slike i eliminacije drugih uzroka. Za lečenje je često dovoljno samo ukloniti primarni uzrok alergije.

Piotraumatski dermatitis (hot spot)

Piotraumatski dermatitis (hot spot) predstavlja lokalizovana mesta akutne upale i eksudacije na koži koja je traumatizovana lizanjem, svrabom i češanjem.

Najčešće zahvaćena mesta su lumbosakralni deo leđa i deo na glavi oko ušiju.. Takve promene češće su za vreme toplijeg i vlažnijeg vremena.

Psihogene dermatoze

Psihogene dermatoze rezultuju kontinuiranim lokalnim samopovređivanjem kao rezultat poremećaja u ponašanju.

Manifestuje se najčešće kao lokalna, ograničena i hiperpigmentirana alopecija na prednjoj strani nogu. Predisponirani su radni psi sa kojima se dovoljno ne bavi i koji iz dosade počnu lizati pojedina mesta na telu.

2 Comments

  • Miroslav Jokic

    Nas pas,mesanac, se u poslednjih mesec dana intenzivno cese. Kupan je,sisian, reventivno tretiran prtiv buva i krpelji i protiv parazita. Sve su tobilipreparati koje vec godinu dana upotrebljavama i nikada nije bilo reakcije. Pregledalismo ga vise puta detaljno ,cesljamo ga redovno. nema niti malih cickova ni popinog praseta,bas nista. Jedino smo primetili da ima sasvim malo peruti. Osisan je vrlo kratko,1 cm, ali i dalje baca dlaku ( dlaka je kovrdzava ). Nema crvenilana kozi,niti plihova niti bilokakvih drugih znakova eventualne alegije.
    Sta nam savetujete?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *