Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Vaš pas liže šape, obratite se veterinaru!

Da li je trenutak za brigu kada vidite svog ljubimca kako liže svoje šapice? Odgovor je, na žalost, potvrdan. Za početak potrebno je da se posavetujete sa svojim veterinarom o takvom ponašanju, posebno ako je nastalo iznenada, propraćeno crvenilom, otokom, krvarenjem ili šepanjem.

Pododermatitis je upala koja se javlja na koži šapica ljubimaca, a karakteriše ga crvenilo, otok i bolnost zahvaćenog područja. Češće se javlja kod pasa, a ređe kod mačaka.

Kao osnovni uzroci najčešće su:
alergije (na hranu; kontaktne alergije – na primer na određene trave, hemikalije za čišćenje poda kuće; atopija)
infekcije (bakterijske ili gljivične)
parazitarne invazije (posebno kada je demodikoza u pitanju)
strana tela, tumori, nepravilni uslovi držanja (vlažna podloga)

Simptomi

Kada je reč o simptomima uglavnom zavise od uzroka, a najčešće se javljaju kao upale – crvenilo, otok i bol. Ponekad se može javiti i svrab, što podstiče životinju na stalno grickanje i lizanje obolelog mesta. To predstavlja dodatnu iritaciju obolelog područja, pa ono postaje podložno sekundarnim infekcijama, što dodatno komplikuje kliničku sliku.

Bez obzira na uzrok, životinja najčešće oseća bol, pa u uznapredovaloj fazi bolesti počinje šepati.
Dijagnoza se zasniva na anamnestičkim podacima, uzimanju briseva (za bakteriološki ili mikološki pregled) ili skarifikata kože (za parazitološki pregled). Ukoliko se sumnja na tumor, može se izvršiti i rendgenski pregled

sape

Terapija

Kod pododermatitisa terapija zavisi od uzroka, najčešće se koriste antibiotici, antimikotici, antiparazitici, kortikosteroidi, u ekstremnim situacijama neophodna je čak i hiruška intervencija u slučaju tumora i stranih tela.

Obolelu šapu potrebno je zaštititi zavojem, a kako bi se pas slobodnije kretao i kako biste zaštitili ranu od spoljnih nečistoća bilo bi najbolje staviti i specijalnu navlaku za šape tzv. ”čarapu”.

U svakom slučaju psa svakako odvedite kod veterinara kako bi se pregledom utvrdio tačan uzrok bolesti, a zatim i odredila adekvatna terapija.