Vaš pas je gluv: Evo kako da se brinute o njemu

Gluvoća nije retka stvar kod ljubimaca, ali bez obzira na nekoliko posebnih potreba koje takvi psi imaju, zapravo nema velike razlike između drugih ljubimaca i njih.

Vlasnici će u retkim slučajevima kući dovesti životinju za koju ne znaju da je zapravo gluva. Ako niste sigurni, a čini vam se da vam je ljubimac možda gluv, to lako možete proveriti tako da sačekate da zaspi i zatim napravite neki glasan zvuk s pristojne udaljenosti.

Udaljenost je važna jer su životinje vrlo osetljive pa mogu uloviti vibracije koje zvuk stvara.

Kako biste isprobali čuje li ljubimac sve frekvencije zvuka, udarite po bubnju za nisku frekvenciju, pljesnite za srednju, a dunite u pištaljku za visoku. Ako ljubimac ne reaguje, prilično je jasno da ima problema sa sluhom.

Da biste izbegli preplašenog ljubimca, prvo vreme ga budite keksima u ruci. Na taj će način povezati buđenje sa dobrim osećanjima. Možete jednostavno malo gurnuti, lupnuti po onome na čemu spava. Miris keksa i vibracija trebala bi biti dosta da se ljubimac probudi.

znakovni jezik

Najbolja je stvar koju možete učiniti, čak i ako vam ljubimac nije gluv, naučiti ga znakovni jezik. To je takođe korisno ako ljubimac koji nije gluv u starijoj dobi počne imati problema sa sluhom.

Ljubimci ne bi trebali imati nikakvih problema sa učenjem signalizacije jer već većinu vremena čitaju vaš govor tela. Znakovni jezik koji uspostavite sa ljubimcem biće vaš privatni kod i najbolje je da ga razvijete spontano.

druga čula

Nemojte zaboraviti da, iako možda ništa ne čuje, ljubimac itekako može nanjušiti i videti sve što ga zanima. Kao i kod ljudi, druga čula gluvih ljubimaca biće još oštrija nego što je to normalno.

Po noći možete koristiti baterijsku lampu, a po danu ruke i lice. Ljubimci često čitaju naše raspoloženje bez većih problema. Nagrađujte svog ljubimca osmesima kad ste zadovoljni.

Uzica će vam biti preko potrebna za psa, a mačku je najpametnije ne puštati napolje iz kuće zbog prometa i drugih mogućih opasnosti. Takođe ćete i sami morati paziti kuda hodate da ne biste slučajno stali na ljubimca ako je malen.

Ako imate gluvog ljubimca, svi članovi moraće da nauče znakovni jezik da ga ne zbunjuju.

One Comment

  • Sneza

    Imam stene bisonaa staro 2 mesca.imam osecaj da je gluva.zenka je u pitanju.kako da proverim i dal je rano da to utvrdimo.unapred hvala na odgovoru.da napomenem da je bila kod veterinara i da nema zapaljenja u usima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *