Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Vaš pas grize šapu? Pročitajte šta se krije iz toga

Kod pasa alergije obično nastaju između prve i treće godine starosti. Nekada se dešava da se sa godinama povećava broj stvari na koje je životinja alergična

Nisu samo ljudi alergični na polen, prašinu, hranu… Veterinari sve češće u svojim ordinacijama sreću pse koje pate od različitih alergija. One se, baš kao i kod nas, najčešće odražavaju na kožu.

Ovo su samo neki od najuočljivijih simptoma koji nam ukazju da ljubimac ima problem:

Grickanje šapa
Trljanje lica o tepih ili pod
Češanje celog tela
Učestale infekcije ušiju
Gubitak dlake
Oštećenja kože

Pretpostavljamo da ukoliko je pas alergičan na nešto što udahne kao što je npr. polen trava, počne da mu curi nos; ako je alergičan na nešto što pojede, da će povraćati; ako je alergičan na ujed insekta da će nastati otok na mestu ujeda. Međutim, u realnosti, pas će veoma retko imati neke od gore navedenih simptoma. Umesto toga, kod psa će se kao reakcija na bilo koji alergen u većini slučajeva pojaviti svrab čitavog tela (blago do jako izražen) i ponekad hronična upala uveta.

Osim toga alergični psi često grickaju svoje šape sve dok ne postanu iziritirane i crvene. Mogu i da trljaju lice o pod ili kauč, drvo kao i da češu bokove ili stomak. Žlezde u uvetu kao odgovor na alergiju počinju pojačano da stvaraju cerumen koji je odlična podloga za razvoj bakterija i gljivica i tako nastaju infekcije ušiju.

rukovanje-pas-sapa

Oštećenja koja se javljaju na koži alergičnih pasa su posledica konstantnog češanja i grickanja. Može da se javi i gubitak dlake u vidu pečata po telu a mogu da budu zahvaćene i veće površine. Koža može da bude suva, zacrvenjena, perutava ili masna, zavisno od psa. Česte su i sekundarne bakterijske infekcije kože koje se lako razvijaju na mestima oštećenja kože.

Kod pasa alergije obično nastaju između prve i treće godine starosti. Nekada se dešava da se sa godinama povećava broj stvari na koje je alergičan. Alergije su obično prouzrokovane inhalacionim alergenima i sezonskog su karaktera.

Pas može da bude alergičan na polen neke biljke koji se javlja samo određenog meseca u godini ali može i da bude alergičan na kućne grinje koje se nalaze u njegovom okruženju tokom cele godine.

Definitivno postavljanje dijagnoze na šta je pas alergičan može da se obavi na dva načina:

Alergijskim testovima (na koži ili iz krvi)
Eliminacijom jednog po jednog alergena iz okruženja psa dok se ne izgube simptomi alergije.
Prvi način je daleko pouzdaniji i zahteva mnogo manje vremena. Kada se otkrije na šta je životinja alergična, veterinar će odrediti najbolju terapiju, zato ne preduzimajte ništa na svoju ruku.