Vakcina protiv štenećaka

Zaštita od štenećaka postiže se vakcinacijom. Imunoprofilaksa se sprovodi višekratnom vakcinacijom mladih pasa istovremenom vakcinacijom protiv drugih zaraznih bolesti (zarazni hepatitis, parvoviroza, parainfluenca i leptospiroza).

Prva vakcina protiv štenećaka daje se u 7.nedelji istovremeno sa vakcinom protiv parvoviroze (dvovalentna vakcina: Nobivac Puppy DP). Druga vakcinacija protiv štenećaka i parvoviroze (buster doza za štenećak i parvovirozu) vrši se u starosti od 10 nedelja polivalentnom vakcinom protiv DHPP+L (štenećak, zarazni hepatitis, parvoviroza,parainfluenca i leptospiroza, vakcinom Vanguard plus 5). U 14. nedelji starosti ponovo se daje polivalentna vakcina protiv DHPP+L (štenećak, zarazni hepatitis, parvoviroza,parainfluenca i leptospiroza) radi postizanja što sigurnije zaštite, a kasnije je potrebno jedanput godišnje vakcinisati pse protiv DHPPL radi održavanja imuniteta.

pas cijepljenje bolest veterinar

Kuje se mogu vakcinisati pre parenja ili u prvoj polovini graviditeta u cilju  zaštite štenaca putem antitela iz kolostruma. Dok štenad sisa zaštićena je od infekcije. Kod mladih pasa prisustvo kolostralnih antitela može da ometa imunološki odgovor na aplikovanu vakcinu pa se serije vakcina moraju dati u pravilnim vremenskim razmacima. Štenci koji nisu uzimali kolostrum od majke trebalo bi vakcinisati sa 2 do 3 nedelje starosti, a oni koji su uzimali kolostrum treba vakcinisati sa 6 do 9 nedelja starosti. Vanguard plus 5 je atenuisana vakcina protiv virusa štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa i parainfluence.Vanguar plus 5 je suva komponenta vakcine koja se rastvara pomoću rastvarača  Leptofermom c-i. koji sadrži modifikovane žive bakterine Leptospire canicole i Leptospire icterohaemorrhagiae, tako da Venguard plus 5 stvara zaštitu i protiv leptospiroze pasa.
Period stvaranja imuniteta posle vakcinacije je 15 dana. Ukoliko postoji opasnost od pojave štenećaka psi se mogu zaštititi pasivno tj. serumom, a zaštita traje 2 do 3 nedelje. Serum treba izbegavati jer blokira aktivni imunitet. Davanje vakcine pre ili za vreme viremične faze bolesti može smanjiti rizik od pojave nervnog oblika bolesti.

Program vakcinacije pasa koji se često primenjuje u praksi je sledeći :

Prva vakcina u 7. nedelji starosti protiv štenećaka i parvoviroze pasa (vakcina Nobivac Puppy DP).

Druga vakcina u 10.nedelji starosti protiv DHPP+L (štenećak, zarazni hepatitis, parvoviroza,parainfluenca i leptospiroza), vakcina Vanguard plus 5.

Treća vakcina u 14. nedelji starosti protiv DHPP+L (štenećak, zarazni hepatitis, parvoviroza, parainfluenca i leptospiroza), vakcina Vanguard plus 5. Pored toga daje se i vakcina protiv Corona virusne infekcije pasa.

Vakcina protiv besnila se prvi put daje u starosti 4 meseca i uz nju se vrši obeležavanje (čipovanje) pasa mikročipovima koji se aplikuju supkutano.

U cilju održavanja imuniteta protiv virusnih bolesti pasa i leptospiroze potrebno je jedanput godišnje vakcinisati pse protiv DHPP+L.

Pored vakcinacije potrebno je izvršiti dehelmintizaciju pasa (čišćenje od parazita) i to u trećoj, šestoj, devetoj i dvanestoj nedelji života.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *