Upomoć moj pas je probirač: Evo šta da radite

Pipremili se ukusan i hranljiv obrok za vašeg psa, ali on samo njuška i liže oko činijice. Došlo je vreme za sledeći obrok, ali prethodni još uvek nije završen. Zapitajte se možda imate izbirljivog psa odnosno psa probirača!

Obično u ovakvim situacijama vlasnici pasa misle da pas želi i treba da dobija raznovrsniju hranu. Ali istina je sasvim drugačija, vaš pas će rado jesti jednu te istu hranu svaki dan celog svog života. Na vama je samo da da mu obezbedite ukusan i hranljiv obrok.

Možda ste zaboravili, ali pas potiče od oportunističkih lovaca koji su navikli da jedu ono što su mogli da dobiju i onda kada su mogli da dobiju.

probirac1

Uzrok
Često, uzrok problema nije u psu i nema veze sa njegovim karakterom. Pas probirač je najčešće posledica ljudi koji hrane pse raznovrsnom hranom i prečesto im daju poslastice. To je potpuno pogrešno, jer ne samo da ovaj način ishrane povečava rizik od gojaznosti, već podstiče i izbirljivo ponašanje.

Evo vrlo logičnog odgovora na probirljivca. Pas izbegava jelo koje ste mu pripremili u nadi da će dobiti nešto lepše od onoga što mu je servirano u činiji.

Kako biste promenili takkvo ponašanje vašeg ljubimca, najbolje bi bilo da prestanete da ga hranite iz ruke dok vi jedete za stolom i da mu ograničite broj poslastica.

Ne treba zaboraviti da psi imaju različite nutritivne potrebe od ljudi, pa ono što mi jedemo nije nužno uravnoteženo za njih.

probirac2

Mnogi vlasnici negiraju da su krivi, jer im je pas probirač, međutim da li je baš tako?
Većina vlasnika, kada dobije ljubimca daje mu nekoliko različitih namirnica kako bi utvrdili koja hrana se njegovom ljubimcu najviše dopada.

Ako ste otvarali i po nekoliko konzervi sa hranom ili ste mu nudili nekoliko vrsta granula i nagovarali psa da ih proba i jede za obrok, onda je vaš pas istrenirao vas!

Efikasni načini da se ovo ispravi ponašanje:
Da biste ispravili ovu grešku koju ste napravili kada je vaš ljubimac bio štene, moraćete naučiti psa da ne postoje opcije.

Stavite hranu u posudicu i držite je 30 minuta, ako u tom periodu pas ne pojede ponuđene uzmite mu posudu.
Kada dođe vreme za sledeći obrok vašeg psa, dajte mu onu istu hranu opet na pola sata bilo da je jeo ili ne.

asian dog

Za dan ili dva pas će shvatiti da mora da jede ponuđeno. Održavajte svoju strategiju. Ne predaj se! Vaš pas ne gladuje. Ako je gladan, on će sve iz činije pojesti.

Možda ćete morati da trpite nezadovoljstvo svog psa, ali ovo je efikasna tehnika u otklanjanju izbirljivog ponašanja kada je reč o ishrani.

Ako menjate formulu činite to postepeno:

Počnite tako što ćete kombinovati novu hranu sa starom, a postepeno povećavati količinu nove hrane odnosno smanjivati količinu stare hhrane. Ovo će vam pomoći da se pas lakše priviknete na novu hranu, a na ovaj način ćete izbeći i štrajk glađu.

Ako prelazite sa vlažne na suvu hranu, pokušajte sa mešanjem u maloj količini tople vode sa suvom hranom.

Ako je vaš pas iznenada postao izbirljiv bez prethodnih znakova takvog ponašanja, možda je reč o zdravstvenom poremećaju koji može da predstavlja problem.

U tom slučaju, pratite da li pas povraća, ima li proliv ili je trom i gubi na težini. Ako primetite neki od ovih simptoma, obavezno ga odvedite kod veterinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *