Upomoć, moj pas grize stvari po kući

Obožavate vašeg ljubimca, ali vas naravni nerviraju neki njegovi postupci. Od kada je stigao u vaš dom, nemate više ni jednu jedinu stvar celu, jer je on sve izgrickao. nemojte se na njega ljutiti, jer to je samo pas i ne radi to namerno. naime, psi koriste svoja čula da istraže svet koji ih okružuje. Žvakanje je jedan od načina da ispitaju predmete koji ih interesuju. Oni usta koriste za igru i za učenje lova. Štenci počinju da žvaću čim im izbiju mlečni zubi. Žvakanje pruža psu dobar način da smanji osećaj gladi i dosade i da na zdrav način potroši višak energije. Igračke od sirove kože ili gume su sasvim u redu za žvakanje, ali noge od trpezarijskog stola ili jastuci sa kauča sigurno nisu. Pas mora naučiti šta je prikladno za žvakanje, a šta nije, ali ako se neprikladno žvakanje nastavi i pored treninga to može biti znak anksioznosti, stresa, pa čak i bolesti.

Pas ne može razlikovati predmete koji su prihvatljivi za žvakanje od vaših skupih stvari, ako ga vi ne naučite. Kada novi pas dođe u kuću, sve što nije za žvakanje trebalo bi podići izvan njegovog dometa. To podrazumeva i dečije igračke i obuću. Nikada nemojte zbunjivati psa dajući mu svoje stare cipele ili čarape da žvaće. Igračke za psa ne bi trebale da liče na neki od predmeta u kući. Trening zatvaranja u kućicu je dobar način da pas razvije određenu rutinu, tako da dosada i anksioznost ne dovedu do ispoljavanja destruktivnog ponašanja. Dosada je glavni povod za destruktivno žvakanje. Posvetite vašem ljubimcu dovoljno pažnje i omogućite mu dovoljno vremena za trošenje energije.Temperamentnim rasama pasa kao što su psi za lov i radni psi potrebna je stalna aktivnost da bi im zaokupila pažnju. Donošenje frizbija ili lopte može zadovoljiti ovu potrebu.

griyenje stvari

Dajte psu više različitih igrački za žvakanje. Prave kosti nisu zdrave za pse. Ali kosti od sirove kože su dobra alternativa. Tvrde gumene igračke koje imaju šupljinu na jednom kraju omogućavaju da stavite neku poslasticu ili malo putera od kikirikija da bi igračka bila interesantnija vašem ljubimcu.

Destruktivno žvakanje koje se iznenada pojavljuje kod psa koji to inače ne radi može biti znak da nešto nije u redu. Anksioznost koja se može pojaviti kada pas ostaje sam može prouzrokovati da on traži utehu u žvakanju. Pas može žvakati stvari svog vlasnika i zato što traži pažnju. Kažnjavanje psa u ovim situacijama može biti negativno i čak može pojačati loše ponašanje. Pas nikada ne žvaće da bi vama prkosio. Kušingova bolest može izazivati pojačan apetit kod psa, što može dovesti do neprikladnog žvakanja. Ako pas iznenada počne neprikladno da žvaće, trebalo bi da ga odvedete kod veterinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *